Hestehandelen er i gang

Sentrumspartiene spiller en viktig rolle når ordførerdiskusjonene nå virkelig er i gang.

Forhandlinger i Bodø

Denne uka foregår det mange diskusjoner om hvem som skal få overta ordførerkjedet i Bodø kommune.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Nå er hestehandelen i bystyret virkelig i gang. Denne uken møtes partiene til diskusjoner om hvem som skal sitte med makten og styre i Bodø kommune de neste fire årene.

– Nå i dag starter de første reelle forhandlingene, forteller Høyres ordførerkandidat Ole-Henrik Hjartøy.

Ole-Henrik Hjartøy

Ole-Henrik Hjartøy håper å flørte seg inn hos sentrumspartiene.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Partiene har allerede vært i diskusjoner om hvem som skal få ikle seg ordførerkjedet. Sist skjedde det i form av drøftningsmøter, hvor målet var å finne fram til mulige plattformer for samarbeid. Nå starter forhandlingene som skal lede fram til et endelig svar.

– Nå i dag ser jeg for meg at vi kommer til å drøfte mer politiske saker, sier Hjartøy.

På forhånd vil han ikke spekulere i hvor langt Høyre er villige til å strekke seg for å få med seg sentrumspartiene.

– Vi prøver jo å sy sammen en god plattform, og vårt mål er at alle skal få den synligheten de trenger. Deretter må vi sy sammen den beste politikken, sier Hjartøy.

Viktige sentrumsparti

I forhandlingene vil sentrumspartiene spille en avgjørende rolle. Ingrid Lien er listetopp for Senterpartiet i Bodø, og hun påpeker at Senterpartiet ikke vil fire på noen krav når det kommer til satsning på distriktene i kommunen.

– Det skal være en tydelig distriktsprofil på politikken vår. Da mener jeg at vi må ha en tydeligere profil på næringsutvikling og gode forhold for å bo og jobbe i distriktene, sier Lien.

Nye møter kommer

Buss i Bodø

Ingrid Lien og Bodø Sentrumsparti vil ikke selge seg for enhver pris.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Partiet har ikke tatt stilling til om de vil jobbe sammen med Høyre eller Arbeiderpartiet. Tirsdag skal de i møter med Hild-Marit Olsen og Arbeiderpartiet, men uansett parti er ikke Lien villig til å gi seg uten forhandlinger.

– Vi selger oss temmelig dyrt nå når vi har muligheten, sier Lien.

Ole Henrik Hjartøy i Høyre vil ikke spekulere i hvilket parti som sitter med ordføreren når møtene er over. Han håper imidlertid å få sentrumspartiene over på sin side.

– Vi har minst 50 prosent sjanse for å få det til, så jeg er i hvertfall optimist i denne sammenhengen, avslutter Hjartøy.