Hopp til innhold

– Nå skal alle i regionen få hjelp innen en time

Styret i Helse Nord vedtok onsdag at de vil jobbe videre for å finne penger til å etablere en base for ambulansehelikopter i Midtre Hålogaland.

Helse Nord sier ja til ny helikopterbase

Helse Nord sier ja til ny helikopterbase.

Midtre Hålogaland er i dag landsdelens mest folkerike region, men har ikke etablert en egen base for ambulansehelikopter.

Det betyr at et helikopter fra Bodø eller Tromsø må rykke ut hvis det skjer alvorlige ulykker eller at det oppstår akutt sykdom i regionen.

Lange avstander og værmessige utfordringer gjør at det i svært mange tilfeller da kan ta over en time for ambulansehelikopteret er på plass.

– Sorte hull i beredskapen

På styremøtet beskrev administrerende direktør ved Helse Nord, Lars Vorland, enkelte områder i Vesterålen og Ofoten som «sorte hull».

– I disse områdene kan det ta godt over en time før et ambulansehelikopter er på plass. Det gir ikke geografisk likeverd. Derfor vil jeg anbefale at styret prøver å få etablert en helikopterbase i regionen, som kan gi raskere responstid, sa Vorland før styret behandlet saken.

Resulatet ble at styret gikk for direktørens anbefaling.

Vil ha helikopterbase så snart som mulig

Målet nå er å få basen på plass så raskt som overhodet mulig.

– Tidligst mulig høsten 2014. Jeg håper at vi klarer det. Det er styrets intensjon at dette skal skje så raskt som mulig, sier styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord.

Bjørn Kaldhol, styreleder Helse Nord

Bjørn Kaldhol vil ha helikopterbasen på plass så raskt som mulig.

Foto: Kari Skeie / NRK

Basen skal sikre at folk i regionen hjelp innen en time etter at en ulykke er varslet.

Kostnaden er på 40-70 millioner kroner årlig, avhengig av om EUs nye krav om hviletidsbestemmelser blir innført i 2016, noe som vil fordyre driften.

– Er dette en kostnad Helse Nord må ta alene eller kan det bli aktuelt med statlig hjelp?

– Foreløpig er dette en kostnad vi selv må ta, men det kan bli aktuelt å søke staten om midler. Om det er noe vi vil få innvilget er usikkert, sier Kaldhol.

Til Evenes?

Etter all sannsynlighet legges basen til Evenes.

– Vi har ikke tatt noe standpunkt, men Evenes er anbefalt og det skal sterke argumentere til for at det ikke skal bli nettopp det, sier Kaldhol.

I Helse Nord er det i dag ambulansehelikopter i Brønnøysund og i Tromsø.

På Banak og i Bodø har helsetjenesten samarbeid med Redningstjenesten om ambulansehelikoptertjenester.

Tror helikopter kunne reddet dattera

En som er glad for vedtaket i styret i Helse Nord er Heidi Reinslett. I 2009 mistet hun sin da 17 år gamle datter i en traktorulykke.

Det tok mellom et kvarter og 20 minutter før første ambulanse kom til stedet. Det kom to ambulanser, én fra Harstad og én fra Evenskjer.

Jenta hadde store skader, men ambulansefolket trodde at de skulle greie å redde henne. Men det skulle gå om lag én time fra ulykken skjedde til helikopteret kom.

Med et helikopter på Evenes ville det trolig tatt noen få minutter.

– Jeg vet ikke hva som ville skjedd om helikopteret hadde kommet tidligere, men at vi måtte vente så lenge har plaget meg hele tiden. Det er minuttene som teller, minutter vi ikke har. Jeg tror det kunne vært annerledes, sier Reinslett.

Se hele historien her:

Pårørende vil ha helikopter på Evenes

Pårørende vil ha helikopter på Evenes.

Takket nei til gavepakke

Styret i Helse Nord tok også stilling til tilbudet fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Stiftelsen har tilbudt Helse Nord å drive en midlertidig luftambulansetjeneste i regionen gratis i to måneder. Det takket styret nei til, ettersom stiftelsen har en økonomisk interesse av at det blir en base i regionen.

– Man kan godt si at det var et sjenerøst tilbud, men vi ville fokusere på det permanente arbeidet. Å etablere en base for to måneder, som kanskje må fjernes igjen, og så vente i 18 måneder til den permanente basen var på plass, fant ikke vi hensiktsmessig, sier Kaldhol.