Normal

Nå kommer bøkene

Etter en lang kamp får nå endelig elever i Tysfjord lærebøker på morsmålet lulesamisk. Sametinget lover å sette av penger.

Ill.bilde: Skolebøker

Lærebøker på lulesamisk er mangelvare i Tysfjord, men nå lover Sametinget å bidra til nye lærebøker.

Foto: Scanpix

Drag skole i Tysfjord blir en såkalt ressursskole. Det betyr skolen får penger til utvikle lulesamiske læremidler.

Sametingsråd Jørn Are Gaski vil ikke si hvor mye penger de vil bevilge til dette. Etter det NRK erfarer kan det være snakk om rundt to millioner kroner i året.

- Vi har nå bedt Drag skole og Tysfjord kommune om en bestilling i forhold til kostnader og innhold. Så vil vi da fra sametingsrådets side vurdere den, og legge dette inn i budsjettet for 2009, sier Gaski.

Budsjettet blir vedtatt av sametinget den siste uken i november.

Skoleledelsen fornøyd

I Tysfjord har foreldre vurdert å ta barna ut av skolen dersom det ikke ble skaffet til veie skolebøker på morsmålet lulesamisk.

Les: Vurderer å ta barna ut av skolen

Kommunen har lenge kjempet for å få bøkene på plass, men fikk nylig avslag fra Sametinget om penger til å utvikle nye lærebøker. Skolesjefen ved Drag skole, Ann-Irene Sæter, er svært godt fornøyd med at elevene nå får nye lærebøker.

- Vi er veldig optimistiske, og har hatt veldig fine møter med Sametinget. Vi skal nå levere et forprosjekt til Sametinget 10. oktober, der vi beskriver våre ønsker og behov, sier Sæter.

Med seg fra møtet hadde også Sæter med seg en haug med lulesamiske bøker som til nå har stått på lager. Dette er bøker som Drag skole har fra før, men som har blitt svært utslitt og som nå kan byttes ut med de nye. Fra 1. januar begynner arbeidet med å utvikle helt nye lærebøker.

- Dette arbeidet vil nok ta flere år, men vi forventer å ha noe klart til skolestart høsten 2009, forteller Sæter.