Hopp til innhold

Nå har kystfiskerne gått forbi fjorårets rekordomsetning

Akkurat nå har fiskerne levert sjømat for 9,732 milliarder kroner. – Det er like mye som rekordåret 2015. Og vi har enda noen måneder igjen av året, sier assisterende direktør.

Jan Fredriksen, leder i Nordland Fylkesfiskarlag

Jan Fredriksen, leder i Nordland Fylkesfiskarlag, beskriver situasjonen som «eventyrlig».

Foto: FRODE MYHRA SKOG

Nå har fiskerne levert sjømat for like store verdier som de fisket for i hele fjor, melder Norges Råfisklag på sine nettsider. Laget er fiskernes egen salgsorganisasjon for fisk og andre sjødyr som leveres langs kysten fra Nordmøre til og med Finnmark.

Assisterende direktør Svein Ove Haugland forteller om gode tider.

– Ut fra prognosene vi har nå, kan det se ut som om at vi ender opp på i overkant av 11 milliarder som total omsetningsverdi i 2016. Det er 1,4 milliarder mer enn i 2015. Da må vi i tillegg huske at fjoråret var tidenes beste år, sier Haugland til NRK.

– Hva er årsaken?

– Hoveddrivkraften er for det første at torskeprisen har utviklet seg veldig positivt. Det betales nesten 20 prosent mer for torsken i år, enn i fjor. I tillegg landes det noe mer fisk i Råfisklagets distrikt, både fra den norske flåten og fra den utenlandske flåten.

Flere ungdom viser interesse

Leder i Nordland Fylkesfiskarlag, Jan Fredriksen, er selv fisker, og beskriver utviklingen fra i fjor til i år som «eventyrlig».

Seismikk

Jan Fredriksen forteller at vi ikke skal gå mange år tilbake i tid, før situasjonen for fiskerne var den motsatte av i dag.

Foto: Frode Myhra Skog

– Det er helt fantastisk, både med tanke på etterspørsel og pris. Jeg tror også noe av den positive utviklingen henger sammen med at det råstoffet som leveres, holder en høyere kvalitet enn tidligere.

Han opplever at flere unge er interessert i yrket, og setter det i sammenheng med at tingenes tilstand er bedre nå enn for få år siden.

– Kvoteprisene er imidlertid ganske høye, så det er en terskel for ungdom som ønsker å komme inn i næringa. Men de som vil satse, har en god fremtid. Det er jeg overbevist om.

– Er det ingen skjær i sjøen?

– Det eneste vi har sett her i Vesterålen, er at hysefisket ikke har vært fullt så bra. Hva det skyldes, er jeg usikker på.

Ser lyst på fremtida

Assisterende direktør i Råfisklaget Svein Ove Haugland

Assisterende direktør i Råfisklaget, Svein Ove Haugland.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

Om trenden vil fortsette i 2017, vil Svein Ove Haugland være forsiktig med å være for konstaterende. Men han har et grunnleggende positivt syn på hvordan markedet vil utvikle seg videre i tiden fremover.

– Vi har gode bestander av de viktigste fiskeslagene våre. Det er mye aktivitet i flåten, i fiskeindustrien og resten av verdikjeden langs kysten.

– Det gir et godt signal om hvordan situasjonen er. Men om oppgangen i 2017 blir på samme nivå som vi har sett de siste årene, er jeg mer usikker på, avslutter Haugland.