NRK Meny
Normal

Nå blir strømmen dyr

I dag forventes det et prishopp på strøm i Midt- og Nord-Norge. På et døgn har prisen steget 23 prosent.

Kraftlinjer
Foto: Rainer Prang / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Langvarig kulde blir nå å synes på strømregninga til trøndere og nordlendinger. I dag kan prisen pr kilowattime strøm komme opp i 1,40 kroner. Det er en økning på 23 prosent bare siste døgnet, i følge VG Nett .

Topp i ettermiddag

Kommunikasjonsdirektør i Nordpool Spot, Siw Hauge, bekrefter overfor Dine Penger at prisene når en foreløpig topp i ettermiddag.

– Midt- og Nord-Norge får høyere priser i dag rundt klokken 15-18 fordi disse områdene henger sammen med Sverige, Finland og Sjælland i Danmark kapasitetsmessig, og ofte får lik pris med disse områdene, sier Hauge.

- Det er kaldt, og forbruket har derfor gått opp, og to kraftverk i Sverige som er del av den såkalte effektreserven (reservekraft) er tatt i bruk.

Hun mener årsaken til slike topper også er for lav kapasitet i strømforsyningen, i tillegg til kulden.

Lavere magasinfylling

Ifølge NVE var fyllingsgraden i de norske vannmagasinene 64,0 prosent ved utgangen av uke 46. Det er 2,5 prosentenheter lavere enn uka før og 21,2 prosentenheter under medianverdien for uka.

Nedgangen skyldes høy produksjon i sammenheng med høyt forbruk som følge av kaldt vær, samtidig som det har vært lavere tilsig enn normalt.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.