Hopp til innhold

Nå blir strømmen dyr

I dag forventes det et prishopp på strøm i Midt- og Nord-Norge. På et døgn har prisen steget 23 prosent.

Kraftlinjer
Foto: Rainer Prang / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Langvarig kulde blir nå å synes på strømregninga til trøndere og nordlendinger. I dag kan prisen pr kilowattime strøm komme opp i 1,40 kroner. Det er en økning på 23 prosent bare siste døgnet, i følge VG Nett .

Topp i ettermiddag

Kommunikasjonsdirektør i Nordpool Spot, Siw Hauge, bekrefter overfor Dine Penger at prisene når en foreløpig topp i ettermiddag.

– Midt- og Nord-Norge får høyere priser i dag rundt klokken 15-18 fordi disse områdene henger sammen med Sverige, Finland og Sjælland i Danmark kapasitetsmessig, og ofte får lik pris med disse områdene, sier Hauge.

- Det er kaldt, og forbruket har derfor gått opp, og to kraftverk i Sverige som er del av den såkalte effektreserven (reservekraft) er tatt i bruk.

Hun mener årsaken til slike topper også er for lav kapasitet i strømforsyningen, i tillegg til kulden.

Lavere magasinfylling

Ifølge NVE var fyllingsgraden i de norske vannmagasinene 64,0 prosent ved utgangen av uke 46. Det er 2,5 prosentenheter lavere enn uka før og 21,2 prosentenheter under medianverdien for uka.

Nedgangen skyldes høy produksjon i sammenheng med høyt forbruk som følge av kaldt vær, samtidig som det har vært lavere tilsig enn normalt.