Hopp til innhold

Nå forsvinner munnbindkravet hos alle norske flyselskap

Både SAS, Norwegian, Widerøe og Flyr varsler at dagene med munnbind om bord i flyene er over.

Alle SAS-passasjerer har måttet reise med munnbind fra mandag 18. mai 2020.

18. mai i 2020 innførte SAS påbud om munnbind på alle sine flyvninger. Etter hvert fulgte de andre flyselskapene etter. Nå fjerner Widerøe og Flyr kravet.

Foto: Vidar Ruud / NTB

18. mai i 2020 innførte SAS påbud om munnbind på alle sine flyvninger. Etter hvert fulgte de andre flyselskapene etter.

Påbudet har vedvart selv om samfunnet åpnet 25. september i år.

Men nå er det slutt. Flyr varslet tidligere i dag at de opphevet sitt påbud, og etter et møte mellom alle de norske flyselskapene i ettermiddag er konklusjon klar: Nå kan du igjen fly uten duggete briller på alle norske og skandinaviske flyvninger.

Kravet fjernes fra førstkommende mandag.

– Vi gleder oss

– Vi gleder oss til igjen å kunne ta imot nye og gamle passasjerer med et stort smil, uten munnbind. Velkommen om bord, sier Widerøes direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Silje Brandvoll.

Silje Brandvoll, direktør for Kommunikasjon og Samfunnskontakt i Widerøe

Silje Brandvoll i Widerøe gleder seg til å se passasjerene smile uten munnbind.

Foto: Ola Helness / NRK

– Den norske smittevernveilederen krever ikke lengre at passasjerer innenlands benytter munnbind, dermed faller dette kravet bort om bord på Widerøes flyginger.

Men det finnes noen unntak.

På rutene til Alicante, Færøyene, Aberdeen og London vil påbudet om munnbind bestå inntil videre.

– Vi gjør oppmerksom på at det fremdeles kan være lokale påbud om munnbind ved ankomstdestinasjon. Det er passasjerenes ansvar å til enhver tid holde seg oppdatert på hvilke regler som gjelder der de skal reise, sier Brandvoll i Widerøe.

Munnbindfritt i Norge og Skandinavia

Også SAS fjerner munnbindkravet på mandag.

John Eckhoff, pressesjef i SAS

John Eckhoff, pressesjef i SAS.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Da kan du igjen fly uten munnbind i Norge og Skandinavia og mellom de skandinaviske landene, sier presseansvarlig John Eckhoff i SAS.

– Vi fjerner samtidig alle de andre koronatiltakene også.

Norwegian gjør akkurat det samme som SAS.

– Men det som er viktig å få frem, er at passasjerer som skal ut å reise bør være oppmerksom på at det vil være krav om munnbind på Gardermoen og mange andre flyplasser i Skandinavia og Europa, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman.

Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør i Norwegian

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian.

Foto: Norwegian

Han understreker også:

– De som fortsatt ønsker å bruke munnbind er selvsagt velkommen til det.

Norwegian opprettholder kravet om bruk av munnbind på flyvninger til øvrige europeiske destinasjoner inntil videre, fordi smittesituasjonen i landene i Europa er varierende.

Fortsatt munnbindkrav på Gardermoen

Jørn Erik Barman-Jenssen i Flyr sier til Nordlys at de har gjort en grundig evaluering og med sine verneombud og fagforbundet.

– Vi har kommet frem at man kan sitte oppå hverandre i avgangshallen. Mens man skal ha på seg munnbindet den plassen hvor du sitter tryggest, i flyet hvor har du filtrert luft gjennom hele flygingen. Vi ser ingen grunn til at det å fly skal være forbundet med noen annen fare, sier han til avisen.

Munnbindkravet er fjernet fra alle lufthavnene i Norge utenom ett – nemlig Oslo lufthavn. Der gjelder inntil videre fortsatt kravet om munnbind.