Hopp til innhold

Flere etterlatte fra Nordland dro til Utøya

Det var flere etterlatte fra Nordland som valgte å dra til Utøya for å markere at det er gått ett år siden terrorangrepet.

Odd Håkon Johansen er faren til Ronja Johansen (17), som ble drept på Utøya 22. juli i fjor. I dag er han og resten av familien på Utøya for å delta på minnesmarkeringen.

– Det har vært klart hele tiden at vi skulle dra hit til Utøya denne dagen. Jeg måtte ta en tur til hit, fordi jeg ikke var helt ferdig med øya, men nå er jeg ferdig her. Jeg vil ikke tilbake til Utøya flere ganger.

Å besøke stedet datteren ble drept på var veldig sterkt.

– Det var skikkelig sterkt, men samtidig godt å være på Utøya i dag, sier han.

– Vi har blant annet vært i kafebygget, der Ronja ble funnet. Vi tente lys og la ned blomster fra alle familiemedlemmene. Vi fikk tenkt litt og vi gråt noen tårer.

– Etter vi hadde vært i kafebygget fikk vi en indre ro og vi fikk til å smile etter det, sier en preget far.

Det var ikke bare trist å besøke øya, der Ronja mistet livet for ett år siden.

– Vi gikk også en tur over øya, og fikk se hvordan det var her. Vi fikk se hvordan de hadde det her når det er fint vær og det føltes godt.

Minnesmarkeringen

Det var mange som tok turen til Utøya for å delta på minnesmarkeringen i dag.

Foto: Nelly Rasmussen

– Det har vært en fin dag

Per Sture Helland Pedersen mistet datteren Åsta Helland Dahl Pedersen (22) på Utøya i fjor. Også familien til Åsta tok turen til Utøya i dag for å minnes Utøya-tragedien.

– Dagen i dag har vært tøff og sorgfull, men det har vært en god og fin dag. Vi har vært flere etterlatte sammen på øya i dag og vi har lagt ned blomster og tent lys.

– Vi besøkte Kjærlighetsstien der Åsta ble drept, noe som var utrolig tøft å oppleve. Vi har tidligere sett bilder fra åstedet, som ikke er vist offentlig og vi vet hvordan de lå og hvilken rekkefølge de lå i.

– Familiene som mistet barna sine på Kjærlighetsstien møttes og vi satt sammen og gråt og pratet litt om det ufattelige som har skjedd, sier Pedersen.

Det er tungt for de etterlatte og de stiller spørsmål ved mange ting.

– Man stiller seg spørsmål om hvorfor de måtte død. Det er det som er viktig å få svar på og det må vi jobbe med. Vi snakket med en del regjeringsmedlemmer om det, og det føltes godt.

I tillegg til å besøke kjærlighetsstien utforsket familien til Åsta resten av øya.

– Vi har gått litt rundt på øya også hadde vi en felles samling der det ble spilt et par melodier og det ble sagt noen ord. Senere prøvde å gjøre det som ungene våre ikke fikk oppleve, nemlig å dra tilbake til fastlandet fra kaia på Utøya, sier han.

Det var mange i familien som tok turen til Utøya i dag.

– Morsiden var med, farsiden var med, broren og stebroren hennes var med. Vi var et helt gjeng og vi hadde det fint sammen mens vi mintes det gode.

Føler seg ekskludert

Per Sture er leder i støttegruppa i Nordland og har tidligere reagert på at de etterlatte ikke fikk være på Utøya samtidig som AUFerne.

– Jeg liker ikke å bli ekskludert og det tror jeg ikke noen gjør. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor AUFerne ikke vil møte de etterlatte, men samtidig var det et bra opplegg på Utøya i dag.

Av de 69 som omkom på Utøya var det i overkant av 60 familier som møtte opp på Utøya i dag.

Minnesmarkeringa

En hjerteformet ballong ble sendt opp i lufta, full av fine ord og tegninger.

Foto: Nelly Rasmussen

– Det var veldig godt å være på Utøya i dag

Nelly Rasmussen fra Melbu mistet broren sin, Henrik Rasmussen, på Utøya, og har tidligere sagt til NRK at hun ikke hadde noen forventninger til denne dagen.

– Jeg hadde ikke sett for meg hvordan dagen skulle bli, så jeg hadde ingen forventninger. Det var egentlig bare godt å være på Utøya i dag. Jeg har vært på Utøya før, så jeg tror det sterke og det såre ikke er like sterkt og sårt lenger, siden jeg har vært gjennom det før

I likhet med de andre etterlatte på Utøya, har familien Rasmussen tent lys og besøkt stedet der deres kjære ble drept for ett år siden.

– Vi har tent lys, skrevet lapper som ble festet til en stor hjerteballong, som ble sendt opp i lufta og hengt opp bilder. Vi besøkte også plassen der Henrik ble drept for å tenne enda flere lys.

– Dagen i dag har vært mer fin enn trist. Sola var fremme da vi var der, så det har vært en fin dag, avslutter hun.

Tilbake på Utøya

Anette Davidsen var på Utøya 22. juli i fjor, og var en av de som kom seg fra øya uten skader. Hun er nå leder av AUF i Nordland og besøkte Utøya i dag - ett år etter at hun svømte for livet fra Utøya og til fastlandet.

– Det samholdet som var tilstede i dag og den omtanken, var sterk å oppleve på nytt.

Minnesmarkering på Utøya

Huset på Utøya er det første man møter når man kommer til øya.

Foto: Nelly Rasmussen

– Dagen har vært spesiell på alle mulige måter, med mange følelser på kort tid. Både glede, sorg, sinne og kjærlighet. med andre ord har dagen vært fantastisk fin og ikke minst verdig. Det var rom for å sørge og minnes de vi har mistet, sier Davidsen.

Anette synes spesielt det var sterkt da Renate Tårnes, som er en av de overlevende fra Utøya, sang under minnesmarkeringen i dag.

– Jeg oppsøkte de plassene hvor mine venner ble funnet og jeg var sammen med delegasjonen fra Nordland. Men helt egentlig, så var alle sammen med alle i dag.

Det var 12 stykker fra Nordland som var på Utøya i dag.