Hopp til innhold

Milliontap etter lynnedslag

Solsellefabrikanten REC i Glomfjord kan ha tapt millioner på lynnedslaget natt til fredag.

REC Mono i Glomfjord

MILLIONTAP: Lynnedslag førte til milliontap for solcellefabrikken i Glomfjord.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

De to fabrikkene til REC-Multi og REC Mono i Glomfjord lager syltynne Siliciumsplater til solsellepaneler. Men fem over fire natt til fredag gikk strømmen på grunn av flere kraftige lynnedslag i linjenettet.

Totalt mørke

– Alt ble mørkt inne i fabrikken, vi mistet strøm, luft og vannforsyning, forteller sjef ved REC Multi, Hilde Rolandsen.

De høye temperaturene i ovenene må være pinlig nøyaktig og etter strømstansen på drøye 30 minutter måtte en god del av siliciumsplatene kastes. Det kan ha påført solcelleprodusentet et tap på flere millioner kroner.

Milliontap

– Vi snakker om et betydelig beløp, mer enn 1 million kroner. Men hvor mye vet vi ennå ikke. Vi har oversikt over omfanget men ikke de nøyaktige beløpene, sier Hilde Rolandsen.

Ennå ligger derer av fabrikken nede, men det kunne gått langt værre for også pumpene til kjølevannet stanset. Rask og riktig reaksjon fra de ansatte hindret en farlig og kostbar overoppheting av ovnene.

Profesjonelt håndtert

– Fordi våre ansatte håndterte sitasjonen profesjonelt unngikk vi heldigvis større ødeleggelser. Jeg er veldig godt fornøyd med hvordan det gikk når uhellet først var ute, sier Hilde Rolandsen ved REC Multi.