Meteorologen: – Nye lavtrykk står i kø

– Lavtrykkene står i kø utenfor Nordland ut denne uka, sier vakthavende meteorolog Ola Mellem.

Mandag ble en travel dag for brøytemannskapene i hele Nordland. Her fra Kråkeberget.

Mandag ble en travel dag for brøytemannskapene i hele Nordland. Her fra Kråkeberget.

Foto: Erling Dreyer

Det betyr at nye doser sterk vind og kraftige regn og sluddbyger kommer kastende over oss fram til torsdag.

– Vi har en svært urolig værtype akkurat nå. Været nordlendingene har opplevd i helga og mandag fortsetter tirsdag. Vinden fortsetter å blåse fra vest og sørvest. Lofoten og Vesterålen kan få opp mot liten storm, mens lenger sør blir det sterk kuling, sier meteorolog Ola Mellem ved Værvarslinga for Nord-Norge til NRK.no.

Det blir mye regn og sludd, lokalt store nedbørmengder på Helgeland, Saltfjellet og i Salten.

– Nedbøren kommer som regn fra formiddagen. Men litt synkende temperaturer gir overgang til snøbyger senere. Spesielt lengst nord og i fjellet, sier Mjellem.

Helgeland får tirsdag samme værtype som mandag med vind og store nedbørsmengder.

– Vinden løyer litt utover kvelden. Onsdag kommer imidlertid et nytt lavtrykk inn over Nordland, sier Mellem.

Mild november

«Hilde» feide med all sin kraft over landet, men månedstemperaturen lå 1,5 grader over normalen i november. Nordland, Trøndelag og Østlandet var 2–3 grader varmere enn normalt.

Ekstremværet Hilde ga sterk vind i Trøndelag og Helgeland 16. og 17. november. Nordøyan fyr i Vikna kommune i Nord-Trøndelag registrerte 39,5 meter per sekund i middelvind, med vindkast på 51 meter per sekund.

Månedsnedbøren for hele landet i november var 115 prosent av normalen. Våtest i forhold til hva som er vanlig, var det i deler av Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal, der det regnet minst dobbelt så mye som normalen.

Østlandet og Øst-Finnmark fikk derimot under halvparten av den normale nedbøren.

Høyeste temperatur var 18 grader, målt den 16. november på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Laveste temperatur var -26,9 °C, og den ble målt i Karasjok i Øst-Finnmark 20. november.