NRK Meny
Normal

Meteorolog: – Nå blir det varmt og vått

Onsdag treffer et kraftig regn- og mildvær store deler av Nord-Norge. I løpet av to døgn kan det ventes å komme opp imot 120 millimeter nedbør i den nordligste landsdelen.

Vær
Foto: Meteorologene / NRK

De tre første ukene av året har vært preget av storm, uvær og varierende temperaturer. I forrige uke herjet uværet i store deler av Nord-Norge og på et tidspunkt var hele 34 veistrekninger i Nordland, Troms og Finnmark stengt på grunn av uvær og fare for snøras.

Skal vi tro vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen hos Meteorologisk institutt i Oslo kan heller ikke denne uka by på januarsol og minusgrader.

– Det blir varmt og vått i Nord-Norge. På onsdag kommer den store nedbørsmengden, da med rundt 60 millimeter nedbør i Nordland, og rundt 50 millimeter i Troms. Torsdag ventes det også nedbør, men da litt mindre.

Mandag ettermiddag ble E10 på Bjørnfjell stengt på grunn av et vogntog som står fast. Også på Gårahøgda i Kvæfjord måtte et vogntog ha bergingshjelp.

Flere lavtrykk i vente

Bentsen opplyser om at det allerede tirsdag vil det bli vindfullt. I de tre nordligste fylkene kan det komme opp i sterk kuling.

Onsdag og torsdag kan det bli rundt åtte plussgrader i Nordland og Troms. I Finnmark vil det også flere steder bli mildere, spesielt i vest.

Grunnen til det varierende været er flere lavtrykk som kommer opp langs Norskehavet. Fra sørvest kommer sørvestlige vinder og mild luft. Stadig flere lavtrykk fremover vil bare gi ét resultat.

– Lavtrykk etter lavtrykk etter lavtrykk gir nedbør. De som ønsker gode forhold på i høyden, for det blir ikke mange minusgrader å se fremover.

Ingen fare for vannskader

Søndag kveld gikk et 150 meter bredt stein -og jordras over gamle fylkesvei 78, en kilometer fra kommunegrensa mellom Vefsn og Leirfjord.

Elin Gerd Langsholt, flomvarsler NVE

Vakthavende hydrolog Elin Langsholt hos NVE.

Foto: Stig Storheil / NVE

Med mye regn i vente gikk NVE (Norges vassdrags -og energidirektorat) mandag ut med et foreløpig lavt varsel om flom -, jord- og sørpeskredfare.

– Det vil ikke bli noen voldsom stor flom, og det er heller ingen stor fare for vannskader, men med mye regn og varm luft i vente vil det bli en god del snøsmelting, særlig i lavlandet, forteller vakthavende hydrolog, Elin Langsholt hos NVE.

Stor snøskredfare

Også snøskredvarselet er sendt ut for de kommende dagene. Med stor snøskredfare – faregrad 4 – i Nordland, Troms og Finnmark anmoder vaktleder Heidi Stranden i Snøskredvarslinga til innekos de neste dagene.

– Nordland og Troms vil fra og med onsdag få smake på det samme «drittværet», så her vil skredfaren stadig øke og være på topp.

Heidi Bache Stranden

Vaktleder Heidi Stranden hos Snøskredvarslinga.

Foto: NVE

Stranden oppfordrer alle fjellfarere til å hyppig følge oppdateringene på varsom.no. Dersom de ivrigste entusiastene tar turen ut onsdag ønsker hun at de opptrer varsomt.

– I morgen er uteværet litt bedre, men snøskredfaren er betydelig, så det gjelder å ferdes varsomt og følge godt med, avslutter Stranden.

Snøskred-varselet gjelder særlig for Lyngen, Tromsø, Sør -og Indre Troms, Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.