Mener hoteller driver streikebryteri: – Hotellsjefene vet de gjør noe galt

Mellomledere som jobber doble vakter og ekstrahjelp som blir sneket inn bakveien er noen av eksemplene Fellesforbundet har fått om streikebryteri i hotellkonflikten.

Hotellstreik

Fellesforbundet mener det har skjedd streikebryteri ved ti av 29 hotell i Nordland.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB Scanpix

– Når ekstravakter blir sneket inn bakveien på hotellet for å unngå at streikevaktene skal se dem, så vet hotellsjefene at de gjør noe galt, sier distriktssekretær Per Christian Jacobsen i Fellesforbundet i Nordland.

29 hoteller i Nordland er så langt rammet av streiken. Jacobsen forteller at han har fått meldinger om det forbundet mener er streikebryteri, ved ti av dem.

Per Christian Jacobsen

Distriktssekretær Per Christian Jacobsen i Fellesforbundet i Nordland mener streikebryteri gjør at flere hoteller klarer å holde åpent.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

I flere tilfeller hevder Fellesforbundet at mellomledere blir satt inn på vaktene til dem som er ute og streiker.

– En leder skal kun gå de vaktene han ville ha gjort ellers. Han kan ikke plutselig gå 12-timersvakter. Vi har vært opplevd at en mellomleder hadde 16-timersvakt, forteller Jacobsen.

– Streikebryteri som dette gjør at hoteller som normalt sett burde holdt stengt, likevel klarer å holde åpent, fortsetter han.

– Alvorlig påstand

På landsbasis har Fellesforbundet fått rapporter om streikebryteri ved hoteller i Buskerud og Vestfold og i Trøndelag, foruten Nordland.

Hos NHO Reiseliv mener de det ikke har skjedd streikebryteri.

– Streikebryteri er en alvorlig beskyldning, og vi råder våre bedrifter til å gjøre det de kan for å unngå det. Det er ikke streikebryteri å være uenige i reglene. Her er Fellesforbundet ute og feilinformerer etter min oppfatning, sier advokat Magne

Magne Kristensen

Advokat Magne Kristensen avviser at det har skjedd streikebryteri.

Foto: Per Thrana / NHO

Kristensen.

Han mener hotellene holder seg innenfor regelverket når avdelingsledere gjør arbeid de ellers ikke gjør under en arbeidskonflikt.

– En kjøkkensjef kan for eksempel gjøre alt av kjøkkenarbeid. Ledere kan gjøre alt de kan for å få bedriften til å gå rundt, også ting de ikke gjør til daglig, sier Kristensen.

Trappes opp i morgen

Hotellstreiken har vært siden søndag. I Nordland er er 300 personer tatt ut i streik. I morgen trappes streiken ytterligere opp.

Jacobsen i Fellesforbundet sier de har klart å komme til enighet i noen av tilfellene de mener det har begått streikebryteri.

– Vi behandler dette på hver enkelt plass sammen med våre lokale tillitsvalgte. Noen ganger finner vi en løsning, andre steder kommer vi dessverre ikke til enighet med direktørene på hotellene, sier han.