Hopp til innhold

Norske småbarnsforeldre lurt av vaksinebløff

Mange tusen norske foreldre vaksinerte ikke barna etter at forskeren Andrew Wakefield advarte mot MMR-vaksine i 1998. Nå er rapporten fullstendig avslørt som svindel.

HELSESTASJON

MMR-vaksinen settes to ganger i løpet av barndommen. Først på helsestasjonen ved 15 måneders alder. Mens en rapport på slutten av nittitallet skapte hysteri i store deler av den vestlige verden, har en ny rapport nå endelig slått fast at den var et falsum.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er det anerkjente britiske medisintidsskriftet British Medical Journal (BMJ) som har gått den oppsiktsvekkende studien nærmere i sømmene.

I 1998 skrev forskeren Andrew Wakefield at MMR-vaksinen, som gis rutinemessig til alle småbarn i Norge, kunne føre til autisme og kolitt i småbarn.

LES OGSÅ: Ta barnevaksinene på nytt
LES OGSÅ: Færre tar vaksine
LES OGSÅ:

Det utløste store avisoppslag i Norge, TV2-programmet «Rikets Tilstand» fulgte opp rapporten fra Wakefield, og avisene kunne fortelle om mange som valgte bort vaksinen for sine barn.

Mange tusen norske barn ikke vaksinert

Ifølge Folkehelseinstituttet førte rapporten og mediedekningen til at flere tusen foreldre valgte ikke å vaksinere sine barn i årene som fulgte. På det meste, i 2003, gikk vaksinasjonsdekningen ned med fire prosent blant toåringer, ifølge tall fra Norgeshelsa.

Det tilsvarer om lag 2000 barn. Først i 2004 ble rapporten trukket tilbake, og de fleste foreldrene har siden valgt å vaksinere sine barn.

– Da denne hypotesen ble allment kjent ble den veldig raskt en «sannhet» hos noen. Foreldre oppfattet at det var en sammenheng mellom MMR og autisme. Uroen og bekymringen hos foreldre har vært med på å gjøre at vaksinasjonsdekningen på MMR-vaksinen gikk ned i de årene, sier Marianne Riise Bergsaker, overlege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Dødsfall i Storbritannia

I Norge fikk ikke det konsekvenser, men i Storbritannia fikk de i tiden etter mange tilfeller av meslinger. Bergsaker kjenner til flere dødsfall der barn som av underliggende årsaker ikke kunne vaksineres er blitt smittet av barn med meslinger.

– Vi vil alle det beste for våre barn, og når det kommer fram at vaksiner kan ha en sånn effekt er det også med på å sette vaksiner i et uberettiget dårlig lys. En vaksine er et forebyggende middel brukt på friske personer, man kan ikke bruke et medikament som gir bivirkninger mer alvorlige enn det sykdommen fører til, sier hun.

Da «Rikets tilstand» presenterte Wakefields rapport i 2002 satt Folkehelseinstituttet allerede på flere andre studier som tydet på at rapporten ikke stemte, og en viktig del av jobben ble å orientere helsepersonellet som satte vaksinene.

Likevel valgte mange bort MMR-vaksinen til sine barn.

– Heldigvis kom vi ikke i den situasjonen av barn døde eller fikk skader, men hypotesen skapte stor bekymring hos mange foreldre. Forskningen som ble gjort var dårlig, men også journalistikken rundt kunne vært bedre, sier hun.

Mistet legelisensen

Wakefields rapport, som opprinnelig ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet, ble trukket tilbake allerede i 2004 da det ble kjent at vaksinemotstandere hadde finansiert undersøkelsen.

Tidsskriftet er verdens største innen medisin, og fikk kraftig kritikk for å ha trykket den opprinnelige studien. I løpet av årene som har gått har Lancet flere ganger tatt oppgjør med publiseringen.

LES OGSÅ: Bodø utsetter vaksinering
LES OGSÅ: Medierikets tilstand

I februar i fjor mistet Wakefield mistet sin rett til å praktisere som lege i Storbritannia, og det britiske medisinske råd kalte ham kynisk, hjerteløs og uærlig. Han jobber likevel nå i USA, og har ikke på noe tidspunkt innrømt å ha forfalsket studien.

BRITAIN-HEALTH-DISEASE-VACCINE-AUTISM-FILES

Andrew Wakefield er legen bak rapporten som nå er fullstendig avfeid som svindel. Hans rapport førte til at mange tusen foreldre i den vestlige verden valgte bort vaksine til sine barn. I utlandet førte det til flere dødsfall. Norge fikk også en kraftig nedgang i vaksinasjoner etter at hans rapport ble kjent, men det er ingen rapporter om skader. Han lever nå i USA, der han jobber med autistiske barn, og han har aldri innrømt å ha forfalsket dataene bak rapporten.

Foto: SHAUN CURRY / Afp

British Medical Journal har nå gått gjennom det britiske medisinske råd uttalelser om rapporten, og slår endelig fast at hele rapporten er basert på forfalskede bevis, skriver den britiske avisa The Telegraph.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: MMR på full fart opp

Hovedfunnet i Wakefields rapport var at tolv barn ble lagt inn på sykehus med et nytt, autismeliknende syndrom, med tegn på kronisk tarmsykdom, kolitt, som følge av vaksinasjonen. BMJ gikk gjennom disse tolv tilfellene:

  • Bare ett av barna hadde tegn på autisme.
  • Tre var ikke autister i det hele tatt.
  • Fem hadde autistiske trekk før MMR-vaksinen.
  • Enkelte av tilfellene ble rapportert å ha inntruffet rett etter vaksinasjonen, men datoene ble forfalsket.
  • Ni av barna hadde normale prøver fra endetarmen, men prøvene ble i rapporten endret til å indikere kolitt.
  • Enkelte av barna ble rekruttert av MMR-motstandere, og studien ble bestilt og finansiert av et advokatbyrå som var ute etter å ta produsenten av vaksinen.

– Dypt sjokkerende

Redaktøren for BMJ, Fiona Godlee, sier til avisa at vitenskapelig arbeid hviler på tillit.

LES OGSÅ: Frykter epidemier
LES OGSÅ: - Vi har et solidarisk ansvar til å beskytte

– Et slikt brudd på tillit er dypt sjokkerende. Selv om det er svært sjelden man ser forfalskning i så stor skala, åpner det for diskusjon om hvordan det kunne skje, hvordan det kunne blitt avdekket tidligere, hvordan vi kan gå videre med hva vi har funnet og hva som kan gjøres for å forhindre noe liknende i framtiden, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)