Hopp til innhold

MC-klubb krever unnskyldning fra politiet

Politiet i Salten beskylder ledende politikere i Fauske for å støtte en kriminell MC-klubb når de selger ei tomt til Turnout MC. Nå slår klubben tilbake og krever en unnskyldning fra politiet.

MC-klubben Turnout på Fauske

Formannskapet i Fauske vedtok tirsdag å selge en tomt til Turnout MC, som politiet mener er kriminell.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Turnout MC sin advokat John Christian Elden avviser at MC-klubben har tilknytning til kriminelle miljøer.

– Medlemmene er helt normale familiefedre som har en felles interesse i motorsykler. Under skjenkerettssaken i 2014 slo påtalemyndigheten fast at Turnout ikke er en kriminell klubb, sier Elden til NRK.

Formannskapet i Fauske vedtok tirsdag å selge en 600 kvadratmeter stor tomt ved klubbhuset på Finneid til en pris på 160.000-170.000 kroner til Turnout MC, ifølge Avisa Nordland.

– Halvparten av medlemmene straffet

Politimester Geir Ove Heir

Fungerende leder Geir Ove Heir i politiet i Salten sier han er sjokkert over vedtaket i Fauske.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Politiet i Salten reagerte med sjokk og vantro på vedtaket og sier rett ut at ledende politikere i Fauske kommune med dette støtter en kriminell MC-klubb.

Det må ikke herske noen tvil om at Turnout MC tilhører det kriminelle MC-miljøet. I fjor ble klubben dømt for ulovlig skjenking. Inne i sine lokaler har de bilder av klubbmerket sammen med Hells Angels og øvrige supportklubber, sier fungerende leder Geir Ove Heir i politiet i Salten.

Heir framholder at Turnout MC ikke en frivillig organisasjon på lik linje med speideren og fotballgruppa.

Klubben er dømt, i tillegg er over halvparten av medlemmene straffet for enten vold eller bruk, kjøp og salg av narkotika, sier Heir.

 Inne i sine lokaler har de bilder av klubbmerket sammen med Hells Angels og øvrige supportklubber.

– Inne i klubblokalene henger bilder av klubbmerket sammen med Hells Angels og øvrige supportklubber, sier fungerende leder Geir Ove Heir i politiet i Salten.

Foto: Politiet i Salten

Krever at politimesteren legger seg flat

På vegne av medlemmene i MC-klubben vil advokat John Christian Elden sende en formell klage til politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt.

– Deretter må vi avhengig om hun legger seg flat og beklager vurdere et erstatningskrav for ærekrenkelser og brudd på uskyldspresumpsjonen i menneskerettskonvensjonen. Dette har Riksadvokaten gjentatte ganger slått ned på tidligere, så her burde politiet ha lært, sier Elden til NRK.

Ifølge Fauske-ordfører Jørn Stene (Felleslista) er tomtevedtaket endelig, og skal ikke sendes videre til behandling i kommunestyret. Saken kan derimot havne i Kontrollutvalget av habilitetsmessige årsaker. Årsaken er at varaordføreren ifølge Avisa Nordland er gift med et Turnout-medlem. I formannskapsmøtet skal hennes stemme ha blitt avgjørende for utfallet.

– Varaordføreren er ikke inhabil. Fauske er en liten kommune, og vi er alle er medlemmer i lag og foreninger. Hvis hun skulle være inhabil vil vi få store problemer i kommunen, sier Stene.

Professor: – En sak for kontrollutvalget

– Tomtesalget er svært uheldig. Kontrollutvalget i Fauske kommune bør iverksette intern gransking for å finne ut hvordan dette kunne skje. Kontrollutvalget bør utvilsomt inkludere inhabilitet i sin gransking av saken, sier korrupsjonsekspert og BI-professor Petter Gottschalk.

Leder i Kontrollutvalget i Fauske er stortingsrepresentant Odd Henriksen (H) sier utvalget vil se på saken dersom de får en henvendelse.

– Dersom vi mener det er begått en feil i forhold til habilitet, kan vi også ta opp saken på eget initiativ. Men det er det for tidlig å si noe om, sier Henriksen.

Ordfører Jørn Stene føler seg sikker på kontrollutvalget ikke kommer til å ta saken.

– Formannskapet har ikke gjort noe ulovlig eller klanderverdig, sier han.

– Oppsiktsvekkende

Anders B. Werp

– En kommunes fremste oppgave er å legge til rette for at innbyggerne og lokalsamfunnet opplever trygghet, stolthet og verdighet. Kriminalitet har ikke noe plass, sier Anders B. Werp.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Justispolitisk talsperson i Høyre, Anders B. Werp, mener kommunens vedtak er oppsiktsvekkende. Turnout MC i Salten er en støttespiller av Hells Angels, fastslår han.

– Kommunen går på tvers av politiets klare råd og anbefaling, og legger til rette for det politiet omtaler som en kriminell MC-klubb. I stedet for å legitimere klubben på denne måten, mener jeg kommunen burde stilt seg i fremste rekke i kampen mot kriminalitet, sier justispolitisk talsperson Anders B. Werp (H).

– Slik KS har vært tydelige på, og som Stortinget enstemmig har vedtatt er en viktig del av kampen mot den organiserte kriminaliteten, legger han til.

Mener MC-klubben har gjort opp for seg

Ordfører Jørn Stene i Fauske (Felleslista)

Ordfører Jørn Stene i Fauske avviser at kommunen støtter MC-klubben.

Foto: Fauske kommune

Ordfører Jørn Stene i Fauske mener det ikke finnes grunnlag for å avvise en søknad om å kjøpe en tomt med begrunnelse av at man er tidligere straffet.

Vi er klar over at dette er en motorsykkelklubb, men formannskapet mente det var helt greit å selge tomta til en vanlig markedspris. Klubben er dømt for ulovlig skjenking, men de har gjort opp for seg. Da er vi ferdig med det.

Mest av alt er overrasket over den kraftige ordbruken fra politiet.

– Jeg tar fullstendig avstand fra påstanden om at Fauske med dette støtter kriminalitet. Det er en grov påstand. Dersom politiet sitter på andre opplysninger enn oss, bør de informere oss, sier ordføreren.

KS: – Kommunen må bestemme selv

Video MC-klubben Turnout på Fauske

Medlemmer fra Hells Angels var på besøk da MC-klubben Turnout på Fauske feiret 20-årsjubileum i 2011. Da kom politiet på besøk.

Kommunenes sentralforbund har utarbeidet en handlingsplan for hvordan kommunene sammen med politiet skal avverge at kriminelle MC-klubber får fotfeste. KS vil i dag kritisere Fauske for tomtesalget til Turnout MC.

– Det er opp til kommunen selv hvem de vil selge til. Det er mange hensyn å ta. Trondheim kommune har for eksempel leid ut lokaler til Hells Angels for å unngå at klubben flyttet til en av nabokommunene, sier spesialrådgiver Yngve Karlsson i KS.

Mener kommune mister troverdighet

Det er Anders Werp i Stortingets justiskomité uenig i.

– Dette dreier seg ikke om å stemple enkeltmedlemmene i klubben, men om at kommunen tør stille klare og kritiske spørsmål til medlemmene om det bevisste verdivalget de har tatt som støtter slike skyggesamfunn. I stedet for å tilrettelegge for en slik klubb, burde Fauske markert hvilke verdier de ønsker skal prege samfunnsutviklingen i kommunen, mener han.

– Hvordan skal eksempelvis kommunen formulere sin politikk for å forebygge rusmisbruk, i lys av at de nå legger til rette for en klubb som er dømt i høyesterett for ulovlig skjenking? Hvilken troverdighet får kommunen i det kriminalitetsforebyggende arbeidet, når de ignorerer politiets entydige, faglige råd? Dette er enten hoderystende naivt eller skremmende kunnskapsløst. Begge deler er like ille, sier Werp.

Ekspert advarer mot negativ utvikling

Turnout MC på Fauske

Politiet i Salten retter skarp kritikk mot ledende politikere i Fauske kommune, som de mener støtter en kriminell MC-klubb.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Den svenske journalisten og forfatteren Lasse Wierup har fulgt MC-klubbene i hjemlandet i en årrekke og er en av Nordens fremste eksperter på temaet.

– Norge har en god sjanse til å unngå samme utvikling som vi har hatt i Sverige når det gjelder etablering av kriminelle gjenger. Byer som Bergen, Stavanger og Arendal har kommet langt i arbeidet mot MC-klubbene, sier Lasse Wierup.

Wierup har skrevet bøkene «Svensk Maffia» (2007), «Svensk Maffia Fortsättningen» (2010) og «Helvetet Inifrån»(2012).

Han mener man må være like oppmerksomme på såkalte støtteklubber som de store, etablerte MC-klubbene.

– Mange av dem er endel av større nettverk, og kan stå på terskelen til å bli akseptert. Det har vi hatt mange eksempler på både i Norge og Sverige.

Trykket fra internasjonale organisasjoner er større enn noen gang, ifølge Wierup.

– Politiet kan ikke gjøre jobben alene. Det må jobbes hardt hver eneste dag. De vil inn i alle land. Mitt budskap er at politiet ikke klarer denne kampen alene. Hele samfunnet må bidra. Ikke gjør forretninger med klubbene eller behandle dem som en legal partner, sier Wierup.

Fauske kommune
Foto: Øystein Nygård / NRK