Outlaws er definert av politiet som en av de mest aktive kriminelle MC-klubbene i Norge.
Flere av medlemmene er dømt for blant annet vold, trusler, narkotika, torpedovirksomhet og ulovlig bæring av våpen, ifølge politiet.
Outlaws Motorcycle Club finnes i store deler av Europa og USA.
Også i Norge har klubben flere filialer på Østlandet og Vestlandet.
Nå etablerer de seg også i Nord-Norge.
– Politiet ble kjent med at Outlaws begynte å etablere seg i Vesterålen for en god stund siden.
Det sier Per Erik Hagen. Han er politiinspektør og leder for politiet i Lofoten og Vesterålen.
Per Erik Hagen er politiinspektør og leder for politiet i Lofoten og Vesterålen. Han er svært bekymret for nyetableringen av MC-klubben i Vesterålen.
Foto: NRKFant sprengladning
Medlemmene er spredt utover flere kommuner i Vesterålen.
Politiet har indikasjoner på at det foregår omfattende kriminell virksomhet i miljøet. Nå er de bekymret for at klubben skal få rotfeste i regionen.
– De fleste av medlemmene er domfelt for alvorlig kriminalitet, sier politisjefen.
Nylig fant politiet ulovlig oppbevart våpen, ammunisjon og sprengladning hos et medlem i Outlaws MC i Vesterålen. Sprengladningen var konstruert med splinter.
– Klubbtilknytningen til Outlaws er også brukt i trusselsaker. Så de har allerede bemerket seg negativt i vårt område.
NRK har ikke fått noen talspersoner eller medlemmer av Outlaws i tale.
Per i dag er det snakk om et mindre antall medlemmer av MC-klubben i Vesterålen.
– Men de rekrutterer aktivt nye medlemmer. Og vi er bekymret for at de skal tiltrekke seg rotløse, sårbare personer som kan komme inn i et miljø som ikke er bra for dem, sier politisjefen.
Outlaws Motorcycle Club går også under navnet American Outlaws Association (AOA)
Foto: PolitietØnsker å forebygge
Klubben er en selverklært «1 %-klubb». Det vil si at de ikke definerer seg som lovlydige. Men det betyr ikke nødvendigvis at de er kriminelle.
– MC-klubber som definerer seg som 1%-klubber, ønsker vi ikke at skal etablere seg i Lofoten og Vesterålen, eller for så vidt resten av landet også.
Nå skal politiet legge alle kluter til for å forebygge og bekjempe etableringen i Vesterålen.
– Vi står ikke alene i dette. Vi kan samarbeide med både kommuner og andre aktører.
Må bruke andre metoder
Synnøve Økland Jahnsen har doktorgrad i sosiologi og har forsket på MC-kriminalitet.
Hun mener politiet i Vesterålen vil være avhengige av kommunen og private aktører.
– Tradisjonelt har politiet gått hardt til verks i møte med denne type MC-klubber, men i et lite miljø som Vesterålen er det gjerne i allianse med lokalsamfunnene og kommunen at politiet vil ha størst sjanse for å lykkes.
Synnøve Økland Jahnsen har doktorgrad i sosiologi og er forsker ved Norce. Hun har tidligere vært forsker ved politihøgskolen.
Foto: Kristine Næss Larsen / NRKHun tror at politiet har grunn til å være bekymret med bakgrunn fra internasjonal erfaring.
Det er likevel en pågående diskusjon innad i politiet og i fagmiljøer hvorvidt man skal klassifisere «1 %-klubber» som kriminelle.
– Internasjonalt har man erfaring med at personer bruker slike klubber som dekke til kriminalitet, men man skal være forsiktig med å generalisere det i Norge.
Hun mener Norge skiller seg ut på flere områder. Blant annet på likestilling. MC-miljøer er generelt preget av å være en maskulinitetskultur.
– Men den vil jo alltid inngå i norsk likestillingskultur. Så rekrutteringsgrunnlaget og appellen er nok svakere i Norge enn i andre land.