Hopp til innhold

Magnus (5) gledet seg til 17. mai – skal ha blitt møtt med hets i barnehagetoget

Iført kofte og med det samiske flagget var Magnus (5) klar for å gå i barnehagetoget i Bodø. Det ble ikke en hyggelig opplevelse.

Hege Annie Nordlund Hagen og sønnen står med hvert sitt flagg i hånda. Hege med et norsk flagg, og Magnus har et samisk flagg. Hege er iført en nordlandsbunad, mens Magnus har på seg ei kofte.

Hege Annie Nordlund Hagen og sønnen Magnus fikk en fin dag, til tross for opplevelsene i barnehagetoget.

Foto: Privat

– Jeg blir forbannet og motløs.

Det sier Hege Annie Nordlund Hagen til NRK.

På morgenen 17. mai var hun og sønnen Magnus (5) på plass for å gå i barnehagetoget i Bodø. Noe Magnus hadde sett fram til i lang tid.

Med seg har de et norsk og et samisk flagg. Magnus velger selv det samiske flagget.

Like etter at de hadde begynt å gå, skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget.

Litt senere går de forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj».

Les også 17. mai-salutter kan føre til posttraumatisk stress: – Viktig å informere

Salutt for Dronning Sonja

– Det fikk han heldigvis ikke med seg. Han får derimot med seg to damer på godt over 60 som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt. Det var ikke på en positiv måte, sier Hagen.

Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge og at det er Norges bursdag.

– Han snur seg mot meg, og spør hvorfor alle er opptatt av flagget hans. Da blir jeg motløs. Det er ikke en samtale jeg vil ha med 5-åringen.

Må jobbe med holdningene

– Dette er rett og slett fryktelig trist lesing, og ikke sånn vi ønsker å ha det i Bodø. Jeg blir oppriktig lei meg for at noen utsettes for slike holdninger, og enda verre er det når barn utsettes for det.

Det sier Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap), og fortsetter:

– Det å ha frihet til å vise at man hører til et sted er en viktig del av den friheten og grunnloven som vi feirer i dag, og selvsagt skal Magnus og alle andre som ønsker det bære sine samiske kofter og kultur med stolthet også på 17. mai.

Ordfører, Bodø kommune (Ap) Ida Pinnerød smilende med samisk flagg i ene hånden, fremfor rådhuset i Bodø.

Bodø-ordfører Ida Pinnerød mener man fremdeles må jobbe med holdningene til enkelte. Bildet er tatt i en annen sammenheng

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

Hun er akkurat ferdig med å gå i byens borgertog.

– Langs løypa stod mange i sine flotte samiske kofter fra ulike områder, og jeg er oppriktig stolt av at vi lever i en by og et land hvor vi har sånt et mangfold.

Samtidig er hun klar på at man fremdeles må jobbe med holdningene til enkelte, også i Bodø.

– Jeg vil si til Magnus og alle andre barn at de må bære både kofte, drakter, bunader og flagg som de selv ønsker og med stolthet, uansett hvor de er fra. Jeg blir skikkelig glad når jeg ser alle de fine koftene 17. mai. Det minner oss om at den samiske kulturen og historien også er en viktig del av Norges historie.

Ikke enestående

De siste årene er det rapportert om flere hendelser der samer utsettes for hat og rasisme. Dette skjer både i offentligheten og på nett.

Forskning viser at hele tre av fire unge samer har opplevd diskriminering blant annet på bakgrunn av etnisitet, kjønn og bosted.

Les også Utsatt for samehets på byen: – Jeg unner ingen å oppleve dette

Elle Nystad

– Det er nok sånn at de som utøver denne type rasisme er ikke folk som har det så godt med seg selv. Men det skjer for ofte til at vi kan avfeie det som enkelthendelser. Samehets og rasisme er et samfunnsproblem som må tas tak i.

Det har statssekretær i kultur og likestillingsdepartementet, Gry Haugsbakken uttalt til NRK tidligere i mai.

– Hva gjør departementet for å forhindre samehets?

– Rent konkret gir vi blant annet penger til ulike tiltak som jobber mot rasisme og diskriminering, og så støtter vi hatprat-bevegelsen som også jobber med samehets, sier Haugsbakken.

Delte historien

For Hege Annie Nordlund Hagen har det vært viktig å få fram hva som faktisk skjedde.

Derfor valgte hun å skrive et innlegg som deles hyppig på sosiale medier. Også lokalavisa Bodø Nu har omtalt hendelsen.

– Dette er skumle holdninger. Og jeg er litt overraska over at det kommer så tydelig fram, og at det ikke bare er nettrollene, sier hun.

Hun viser til den årlige flaggdebatten som går før hver 17. mai.

– Dette er en forlengelse av debattene på nett. Dessverre har nesten samtlige av mine samiske venner opplevd hets på en eller annen måte. Voksne folk er én ting. Men når man lar det gå utover en fem år gammel gutt, er det forkastelig.