NRK Meny
Normal

Må fortsatt vente på nye vogner

De oppgraderte vognene på Nordlandsbanen lar vente på seg.

Togvogner

MÅ FORTSATT REISE I GAMLE VOGNER: I dag minner togvognene på Nordlandsbanen på en togtur fra 60-tallet, både på innsiden og utsiden. Det vil fortsatt drøye før en oppgradert versjon av de gamle vognene er på plass.

Foto: Jens Kyed / NRK

Arbeidet med å oppgradere jernbanevognene på Nordlandsbanen er nå i gang. I mars i fjor satte NSB inn igjen ordinære vognsett på dagtoget mellom Trondheim og Bodø til erstatning for det av mange så forhatte Agenda-toget.

Samtidig lovet NSB at de gamle vognsettene skulle oppgraderes.

NSB ønsker å ta vare på hjulsettet og selve vognkassen, men pusse opp inn- og utvending. Imidlertid måtte jernbaneselskapet gjennomføre en europeisk anbudsprosess før arbeidet med vognene kunne ta til.

- Nå er dette arbeidet på vognene i full gang, men det tar tid å få dem ferdig fordi det er mye som må gjøres, forteller informasjonssjef, Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

58 vogner oppgraderes

I alt skal 58 jernbanevogner fra Østfold-, Vestfold-, Dovre- og Nordlandsbanen oppgraderes i Polen og Ungarn. Og siden vognene skal fordeles mellom fire ulike banestrekninger tør ikke Lundeby si noe nå om konkret når de oppgraderte vognene kan settes inn i trafikk på Nordlandsbanen.

- Når vognene er ferdig ombygd, må vi teste dem grundig og få dem godkjent til bruk på norske skinner igjen før de kan settes i trafikk. Men jeg lover at når vi er klare for å ta de oppgraderte vognene i bruk på Nordlandsbanen, så vil vi gå ut og fortelle om det, sier Lundeby.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.