Må fortsatt vente på nye vogner

De oppgraderte vognene på Nordlandsbanen lar vente på seg.

Togvogner

MÅ FORTSATT REISE I GAMLE VOGNER: I dag minner togvognene på Nordlandsbanen på en togtur fra 60-tallet, både på innsiden og utsiden. Det vil fortsatt drøye før en oppgradert versjon av de gamle vognene er på plass.

Foto: Jens Kyed / NRK

Arbeidet med å oppgradere jernbanevognene på Nordlandsbanen er nå i gang. I mars i fjor satte NSB inn igjen ordinære vognsett på dagtoget mellom Trondheim og Bodø til erstatning for det av mange så forhatte Agenda-toget.

Samtidig lovet NSB at de gamle vognsettene skulle oppgraderes.

NSB ønsker å ta vare på hjulsettet og selve vognkassen, men pusse opp inn- og utvending. Imidlertid måtte jernbaneselskapet gjennomføre en europeisk anbudsprosess før arbeidet med vognene kunne ta til.

- Nå er dette arbeidet på vognene i full gang, men det tar tid å få dem ferdig fordi det er mye som må gjøres, forteller informasjonssjef, Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

58 vogner oppgraderes

I alt skal 58 jernbanevogner fra Østfold-, Vestfold-, Dovre- og Nordlandsbanen oppgraderes i Polen og Ungarn. Og siden vognene skal fordeles mellom fire ulike banestrekninger tør ikke Lundeby si noe nå om konkret når de oppgraderte vognene kan settes inn i trafikk på Nordlandsbanen.

- Når vognene er ferdig ombygd, må vi teste dem grundig og få dem godkjent til bruk på norske skinner igjen før de kan settes i trafikk. Men jeg lover at når vi er klare for å ta de oppgraderte vognene i bruk på Nordlandsbanen, så vil vi gå ut og fortelle om det, sier Lundeby.