Hopp til innhold

Krise for reiselivet i Lofoten gir Johanne (13) og klassekameratene sommerjobb

Strenge innreiseregler skaper så store problemer for reiselivsbedrifter, at ungdom ned i 13-årsalderen tilbys sommerjobb. – Det er veldig fint at vi får sjansen til å prøve oss så tidlig, sier Johanne Holdø Hallstensen (13).

Unge sommervikarer ved Thon Hotell Svolvær i Lofoten.

FRA SAMME KLASSE: Thon Hotell Svolvær er mer avhengige av sommervikarer enn noen gang, på grunn av strenge innreiseregler. Disse tre skal ta imot turistene i sommer. Fra venstre, Lilly Skulstad, Leander Nøtnes og Johanne Holdø Hallstensen.

Foto: Thon Hotell Svolvær/Espen Mortensen

Reiselivsnæringen og hotellbransjen har trolig aldri vært så avhengige av norsk ungdom som i år.

En av dem som har fått sommerjobb hos Thon Hotell i Svolvær, er Johanne Holdø Hallstensen (13).

– Det er veldig fint at vi får sjansen til å prøve oss så tidlig. Det er en god erfaring å ha med seg videre i livet.

I mange år har Svolvær-hotellet tatt inn unge vikarer for å sikre lokal rekruttering til hotellet.

Men i år er situasjonen helt spesiell. Hotellet i Svolvær henter nå inn 70 skoleelever for å få hjulene til å gå rundt i sommer.

– Flere av dem er klassekamerater av meg, forteller Johanne, som skal servere frokost og rydde av bord de neste ukene.

Ansatte sitter fast i utlandet

Johannes nye arbeidsgiver har nemlig et stort problem. Flere av dem som er fast ansatt ved hotellet, er statsborgere fra andre land i Europa.

Fire av ti reiselivsaktører mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet, ifølge NHO Reiseliv.

Manglende arbeidskraft fra utlandet sliter også seks av ti utelivsaktører med.

Av fylkene er det særlig bedriftene i Vestland (54 prosent) og Nordland (50 prosent) som har utfordringer med at de ikke får inn sine faste sesongarbeidere fra utlandet.

Da de hotellansatte ble permittert under pandemien, valgte mange av dem å reise hjem.

Nå hindrer strenge innreiseregler dem fra å komme tilbake.

Svolvær, Vågan.

Hotellet i Svolvær henter nå inn 70 skoleelever for å få hjulene til å gå rundt i sommer.

Foto: Andreas Sivertsen-Hansen

– Noen av dem har jobbet i Norge i 10–12 år, men nå sliter vi med å få dem inn til Norge igjen, for de blir ikke regnet som nøkkelpersonell.

Det er både kokker, servitører, bartendere og resepsjonister.

Noen av dem er fortsatt ansatt og har fått nye kontrakter, men sitter i Danmark, Sveits, Frankrike, Italia eller Spania uten mulighet til å reise inn til Norge.

Flere har funnet seg jobb i andre bransjer, ifølge Taraldsen.

Håper på NHO

Problemet er akutt, for turistsesongen i Lofoten er allerede i gang. Hotellet er fullbooket og 2. juli åpner Taraldsen et nytt hotell i samme by.

Ansatte med bakgrunn fra andre land utgjør fra før av omtrent halvparten av personalet. Med åpningen av det nye hotellet vil også antallet ansatte dobles til 350.

Det Taraldsen frykter mest, er at hotellene vil mangle personell til å gi gjestene service og servering.

TOM RESTAURANT: De nye smitteverntiltakene som kom denne uken har særlig rammet serveringsbransjen hardt. Hotelldirektør Erik Taraldsen ved Thon Hotel i Lofoten ser ut i tomme lokaler.

– Vi har tatt inn minst 70 personer ekstra som nå får opplæring i helgene, før skolen er ferdig, for å lære seg hva de skal gjøre i sommer, sier hotelldirektør Erik Taraldsen ved Thon Hotel.

Erfarne kokker og bartendere er ikke lett å oppdrive. På en normal dag i juli vil Thon Hotell i Svolvær ha nærmere 1200 mennesker til bords. På begge hotellene.

Nå håper hotelleieren at press fra NHO Reiseliv skal gjøre det mulig å få hentet inn erfarne ansatte fra utlandet.

Nav håper knipen kan gi flere unge sommerjobb

NAV-direktør Cathrine Stavnes i Nordland bekrefter at behovet hos reiselivsbedriftene er akutt.

– Vi gjør det vi kan for å få ledige nordmenn til å melde sin interesse.

Men det må mer til. Situasjonen i sommer er såpass alvorlig at også skoleungdom vil kunne få en sjanse.

– Vi har virkemidler, og kan betale lønnstilskudd for inntil fire uker for dem som er ferske og kanskje trenger mer opplæring enn de vante arbeidsfolkene som de har innenfor reiseliv, sier Stavnes.

Kan bli nødt til å stenge

Taraldsen peker på et åpenbart problem for bransjen: alkoholservering.

Man kan ikke sette en 13-åring i baren. Gode bartendere vokser heller ikke på trær.

Det har skapt en del hodebry for direktøren. De som ikke er gamle nok til å stå i baren blir satt til å rydde eller håndtere matserveringen.

Direktøren frykter likevel at de må stenge det ene hotellet om de ikke får tak i nok arbeidskraft.

– Vi håper jo i det lengste at det skal gå, men vi har en plan b og c, der vi ser på om vi må stenge restauranten noen dager i uken, og ha åpent bare på ett sted.

Venter på koronapass

Næringsminister Iselin Nybø (V) forteller at det jobbes godt mot en gjenåpningsprosess mot Europa.

Hun kan likevel ikke gi en dato for når utenlandske arbeidstakere får komme inn i landet igjen. Om sommeren er tapt, vil hun ikke spekulere i. Det er opp til EU.

Hun kan heller ikke svare på når arbeidstakere fra Sverige og Danmark kan komme inn i Norge.

– Men forsvinner sommeren?

– Nå er vi avhengig av EU og hvor raskt de klarer å få opp dette koronapasset. Vi har i stor grad klart å få opp et nasjonalt pass, men vi er fortsatt avhengig av at andre lykkes med den progresjonen som er tiltenkt, sier hun til NRK.

Kan fortsatt bli ferietrøbbel med koronapass