NRK Meny
Normal

LO angriper helseforetakene

Mener det ikke går an å drive butikk på helsetjenester.

Sykehuskorridor. Ill.foto

Revisor Fanny Voldnes i Næringspolitisk avdeling i LO har funnet ut at markedsøkonomi ikke duger i helsevesenet.

I dag holdes en stor konferanse i regi av folkeaksjonen for lokalsykehusene. Der vil folkeaksjonen legge fram en egen evalueringsrapport som slakter sykehusreformen

Revisor Fanny Voldnes i næringspolitisk avdeling i LO er en av kritikerne.

- Uavhengig av hvilken organisering man velger, så er disse foretningsmessige prinsippene helt uegnet og de ødelegger helsetjenesten som et velferdsgode, sier Voldnes.

- Skrives ut for tidlig

Det er nå fem år siden staten overtok ansvaret for sykehusene og bestemte at de skulle styres etter markedsøkonomiske prinsipper.

Men når sykehusene skal tenke inntjening, betyr det blant annet at pasienter skrives ut for tidlig, mener Voldnes.

- Jeg mener det er en sammenheng og jeg etterlyser at dette evalueres av myndighetene, sier hun.

- For lite selvkritisk

Staten har selv laget tre forskningsrapporter som ikke er kommet med nevneverdig kritikk av helsereformen. Men rapportene har vært mangelfulle, hevder Gunvald Lindset i sykehusaksjonen.

- Det er mangelfullt og alt for dårlig. Moddelen med helseforetak er en trussel mot sykehusene og har spilt fallitt. Vi må ha en forvaltningsmodell med demokratisk styring, sier Lindset.

Belyse reformen

Men mannen som har ledet styringsgruppa for den forskningen som er gjort , John-Arne Røttingen, avviser at den har vært mangelfull. Det er likevel bra at folkeaksjonen kommer med sin evaluering, sier Røttingen.

- Jeg tror det alltid vil være behov for å belyse sykehusreformen fra ulike sider og jeg ser utspillet fra sykehusaksjonen som en del av dette, sier han.