NRK Meny
Normal

– Politiet bør skjemmes

Innehaveren av Gullsmed Rørvik er ikke veldig imponert over politiet etter at litaueren som stjal gull for 2 millioner rømte i dag. – Jeg trodde de hadde funnet opp håndjern, sier Odin Rørvik.

Odin Rørvik

Innehaver Odin Rørvik er ikke imponert over politiet i Mosjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Litaueren som skulle møte i retten tiltalt for grovt tyveri av Gullsmed Rørvik i Mosjøen, rømte da han skulle føres til rettslokalet i dag.

Akkurat nå pågår det en storstilt politijakt etter rømlingen i Nyrud-området i Mosjøen hvor litaueren etter alt å dømme ferdes til fots, bekrefter politiet.

I tyveriet i november i fjor forsvant det verdier for 2,3 millioner kroner fra Gullsmed Rørvik. Innehaver Odin Rørvik er ikke spesielt imponert over politiet, som ikke har klart å holde litaueren i fangenskap.

– Selvfølgelig gjør vi oss noen tanker. Jeg vet jo ikke hva som har skjedd, men hvis det viser seg at han ikke har brukt vold, men bare stukket til skogs, da sier det litt om de som skal passe på ham. Da bør de skjemmes, sier han.

Politiet vil ikke si hvordan litauerne kom seg fri.

– De nærmere omstendighetene rundt det som skjedde da han rømte, må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier politiadvokat Jonas Nerdal.

Moren skulle vitne

Politiet i Mosjøen jakter på rømt litauer

Store politistyrker leter etter den litauiske mannen som stakk av fra Mosjøen fengsel tirsdag morgen.

Foto: Frank Nygård / NRK

I dag er rømlingen det store samtaleemnet hos gullsmeden i Mosjøen sentrum.

– Jeg skulle blant annet ha et møte med politimesteren klokken ti, men han dukket ikke opp. Jeg skjønner jo nå hva han holder på med. Og moren min skulle vitne i rettssaken, sier Rørvik.

Flere tyverier

Video Video av gullsmedranet

Se video av gullsmedtyveriet i november.

Gullsmed Rørvik har flere ganger blitt utsatt for grove tyverier, og innbruddet i november i fjor er det tredje i rekken.

I mars i fjor ble to eldre østeuropeerne tatt på fersken da de gikk løs på inngangsdøra.

Et halvannet år tidligere unnslapp tyvene med varer for 3-4 millioner kroner. Politiet visste hvem som hadde begått innbruddet, men de hadde rømt landet.

Et halvt år etter knyttet politiet i Mosjøen en 23 år gammel litauer til innbruddet etter DNA-funn. Mannen ble fengslet i byen Rostock i Tyskland, utlevert til Norge og dømt til fengsel i to år.

– Vi skal nok klare å holde på han

Gullsmedbutikken har siden det siste innbruddet i november installert tåkekanon, for å forhindre nye innbrudd. Rørvik sier de er godt forberedt, om litaueren skulle vende tilbake.

– Ja, vi får håpe han kommer hit, og vi skal nok klare å holde på ham, sier innehaveren.

Video Gullsmedran

– Frustrerende med så mange innbrudd, sier gullsmed.