Kystvakten minner folk om at alt fiskeutstyr skal merkes

– Vi vil jo ikke ta fiskeredskap eller fiskegleden fra noen, men er det ikke merket tar vi det opp og kontakter politiet, sier vaktsjefen for Kystvakten.

Kystvakten tok opp umerket fiskeutstyr

BESLAGLAGT: Dette er noe av fiskeutstyret Kystvakten har tatt opp i løpet av helgen.

Foto: Kystvakten

Kystvakten har mange oppgaver langs kysten av Norge, noen av de viktigere enn andre. Men innimellom må også fritidsfiskernes redskaper kontrolleres.

De siste dagene har Lovund og Træna på Helgeland blitt grundig sjekket, og alt umerket utstyr ble dratt opp fra havet.

– Å kontrollere teiner og garn fra hobbyfiskere står nok ikke øverst på lista vår, men oppdager vi umerket utstyr må vi slå ned på det, sier vaktsjef Øystein Høyvåg ved Kystvakten.

Reglene sier at minst en av blåsene eller bøyene skal merkes med navn og adresse, og eventuelt telefonnummer til den som har satt det ut. For yrkesutøvere skal redskapene merkes med fiskerens registreringsnummer.

– Vi kontrollerer alt som skjer på og er i sjøen, blant annet for å avdekke ulovlig fiske. Reglene er der for en grunn og da må vi se til at folk faktisk følger reglene, sier vaktsjefen til NRK.

Laster Twitter-innhold

– Typisk på sommeren

Det er særlig mye umerket fiskeutstyr å finne langs Norskekysten på sommerstid.

– Det er så enkelt som at da er folk mer ute og har ferie. Vi vil jo ikke ta fiskeutstyr unødvendig fra noen, men det kan enkelt unngås dersom folk gjør seg kjent med reglene, sier Øystein Høyvåg.

Han oppfordrer alle hobbyfiskere langs kysten til å merke fiskeredskapene sine med navn og adresse før de settes ut.

– Det er jo synd hvis vi ødelegger fiskegleden for unger for eksempel, men det må de voksne sørge for at ikke skjer.

Vanskelig

Fiskeredskapene som ble beslaglagt på Helgeland blir nå levert til politiet sammen med en rapport om funnene, Kystvakten kommer også til å anmelde forholdene.

– Det er ikke alltid så lett å finne ut hvem som har satt det ut, med mindre de innrømmer det selv eller at noen tipser oss, avslutter Høyvåg.

Politiet på Helgeland har foreløpig ikke mottatt fiskeutstyret som nylig ble dratt opp, men bekrefter at de er klar over at det har vært slike kontroller i deres distrikt.