Røykdykker ble selv evakuert under storbrannen: – Et uvirkelig døgn

Etter å ha jobbet hele natten med å slukke brannen i Hunstadsenteret i Bodø ble det en uvirkelig start på neste skift for røykdykker Tom Thuv i Salten Brann. Etter en times søvn måtte han ut igjen og det som møtte ham på trappa da var som tatt ut av en film.

Etter å ha jobbet hele natten med å slukke brannen i Hunstadsenteret i Bodø ble det en uvirkelig start på neste skift for røykdykker Tom Thuv i Salten Brann.

PUSTER LETTET UT: Anette Finseth Thuv, mannen Tom Thuv og barna Marie og August spiser kveldsmat og er glad de fikk flytte hjem.

– Idet jeg åpner ytterdøra for å dra på jobb igjen kjører politiet nedover gata med megafon og ber samtlige husstander om å evakuere.

Sammen med kone og tre barn bor brannmannen like øst for Hunstadsenteret. Han kom hjem til huset på Brekkahaugen utpå på morgenkvisten, og hadde sovet en liten time da han ble vekket av personsøkeren 07.15. Brannen var fortsatt ikke slokket, og det var på ny behov for hans innsats.

– Det var uvirkelig å se politifolkene, nesten som på film, sier den garvede brannmannen.

Kona Anette Finseth Thuv sier det ble en hektisk morgen.

– Da vi forlot hjemmet i morgentimene var det røyklukt i huset. Da vi kom hjem igjen i ettermiddag, var den heldigvis borte. Det var en lettelse.

Fikk flytte hjem

Brannmann Tom Thuv i Salten brann med familie

– Det var litt skummelt. Jeg synes synd på dem som jobber på Jysk, forteller Marie Finseth Thuv. Her sammen med pappa og broren August.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Etter å ha forsøkt å slukke brannen siden onsdag kveld, fikk endelig brannvesenet kontroll på flammene klokka 16.30 torsdag ettermiddag.

NRK møter Thuv, kona Anette og barna Marie og August hjemme torsdag ettermiddag etter at de hadde fått flytte hjem igjen. Minstejenta har allerede lagt seg.

– Det var godt å flytte hjem etter en lang dag. Nå skal det bli deilig å legge seg, sier Tom Thuv.

Kona tenker på alle de som har mistet arbeidsplassen sin.

– For oss er det verken dramatisk eller farlig. Det gikk greit å bli evakuert og vi har tilbrakt dagen hos venner. Men det er kjempetrasig for alle dem som jobber i Hunstadsenteret.

500 grader

Røykdykker Tom Thuv

Tom Thuv jobbet både i natt og på dagen i dag med å slukke brannen på Hunstadsenteret.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Politiet vet ennå ikke årsaken til brannen, og ønsker kontakt med alle som kan ha observert noe som kan forklare årsaken til brannen.

– Det er fortsatt aktiv røykdykkerinnsats i bygget. Vi skal gjøre nye vurderinger fredag morgen, sier brannsjef Rolf Sørtorp i Salten Brann.

For at bygget skal kunne frigis må brannvesenet være trygge på at strukturen i bygget sikkert og at bygget er fritt for røyk.

– På det meste var det opp mot 500 grader inne i bygget. Derfor må vi sjekke at ikke har oppstått skader på stål- og betongkonstruksjonene. Her må det gjøres noen kompetente vurderinger før vi kan si at bygget er trygt, sier Sørtorp.

Når det oppstår så kraftige temperaturer kan ikke brannfolkene være inne i bygget.

– Helt ekstremt

Arne Gossand, Jysk

Brannsjef Rolf Sørtorp i Salten brann orienterer Jysk-sjef Arne Gåssand om slokkingsarbeidet.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– Det har vært helt ekstremt. Brannen spredte seg enormt raskt. Uten hjelp fra Fauske, Saltdal, Sørfold og flystasjonen, ville vi fått en overtenning. Vi var veldig redd for at det ville skje ei stund etter midnatt. Det duret i hele bygget, men iherdig røykdykkerinnsats fra 15 mann klarte heldigvis å slå ned brannen.

Det var tett på at ikke hele kjøpesenteret gikk med i brannen.

– Det var det helt klart, sier brannsjefen til NRK.