Hopp til innhold

Kraftig stormsenter ved Jan Mayen gir storm flere steder

I Lofoten er alle skolebusser innstilt, i Finnmark er en rekke veier stengt og i Sør-Norge er det vanskelig kjøreforhold i fjellet.

Uvær i Lofoten

Se video av stormen i Lofoten.

SISTE: På Storslett i Nordreisa i Troms har en buss med cirka 40 ungdommer veltet, etter å ha sklidd av veien. Ifølge politiet har alle kommet seg uskadd ut av bussen, og har kommet seg inn i en annen buss. – Det er glatt og mye vind på stedet, forteller operasjonsleder i Troms politidistrikt, Fred Johansen.

I Lofoten og Vesterålen merker de vinden spesielt godt, og flere steder er det vindkast opp mot 40 sekundmeter.

Det fører til at alt av skolebusser er innstilt i Moskenes, Flakstad, Vestvågøy og Vågan.

– Det er ingen tegn på at det løyer. I Lofoten med alle fjellene får man kastevinder og da får man ekstra tøffe forhold. Hvis vinden ikke løyer, blir det ikke skoleskyss i dag, opplyser daglig leder Per Hansen i Boreal Buss til NRK.

Skolene holder likevel åpent for elever som ikke trenger skyss.

I Tromsø er det også forsinkelser i busstrafikken.

– På grunn av glatte veger kan det bli forsinkelser og i verste fall innstilte avganger på enkelte bybussruter. De som skal benytte buss i morgentimene i dag bes ta høyde for dette, opplyser Troms fylkestrafikk.

Også mange ferge- og båtruter i fylket er innstilt som følge av det dårlige været. Hurtigbåten til Svolvær er innstilt, fergene fra Bodø til Lofoten er innstilt. Også fergen Svolvær–Skrova–Svolvær er innstilt inntil videre.

Laster Twitter-innhold

Full storm og OBS-varsel

Uvær på Hamnøy i Lofoten

Enkelte steder er det meldt om full storm, og vindkastene kan komme opp i 30 sekundmeter. Her fra Flakstad i morgentimene.

Foto: Tommy Johansen

11 veier er nå stengt i Finnmark, og det er kolonnekjøring flere steder. Blant dem er Europavei 75 på strekningen Vadsø – Vardø og flere fylkesveier.

Ifølge trafikkoperatør Dag Kristiansen ved Vegtrafikksentralen for Nord-Norge, skaper den kraftige vinden uvær i hele landsdelen.

– Bruene blir stengt når det er for mye vind. Gimsøybrua er stengt, der blåser det 34 sekundmeter. Mange veier er stengt i Finnmark og flere ferger er innstilt i Nordland, men det er ikke så galt i Troms foreløpig.

Vakthavende meteorolog Ine Therese Pedersen forteller at et kraftig stormsenter nå befinner seg ved Jan Mayen, noe som fører til storm flere steder i Nord-Norge.

– I kveld dreier vinden til sørvestlig, noe som gjør at flere vil merke uværet, sier Pedersen som forteller at været vil bedre seg i løpet av natta, men at det blir langt ifra godvær.

Full storm

Enkelte steder er det meldt om full storm, og vindkastene kan komme opp i 30 sekundmeter.

– Det er ikke noe lurt å være på havet nå. Det er flere båter som er innstilt og med god grunn.

– Det er også vanskelige kjøreforhold, som følge av sterke vindkast og snøfokk på fjellet. Det er derfor sendt ut OBS-varsel.

– De som er utsatt for sørlig vind, har mye dårlig vær.

– I løpet av natten vil lavtrykket bevege seg sør for Svalbard, noe som reduserer vinden til sørvestlig stiv kuling. Det vil fortsette å bedre seg utover dagen, men samtidig komme en del regn og snøbyger, sier meteorologen.

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge på grunn av kraftig vind, snø og snøfokk.

Laster Twitter-innhold
Stengte veier

11 stengte veier i Finnmark i dag tidlig.

Foto: NRK