NRK Meny

Klara Klok inne på statsbudsjettet: – En delt seier

Regjeringen har funnet plass til den populære ungdomstjenesten i statsbudsjettet for neste år.

Hild-Marit Olsen og Klara-klok.no

Det er Nordland fylkeskommune som driver tjenesten. Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Hild Marit Olsen, er fornøyd med plass i statsbudsjettet, men sier kampen ikke er over.

Foto: Sigurd Steinum/Klara-klok.no / NRK/Skjermdump

Artikkelen er mer enn to år gammel.

På nettstedet, som blir drevet av Nordland fylkeskommune, kan barn og unge anonymt stille spørsmål om blant annet kropp og helse, og få svar fra helsepersonell.

– Jeg tar det som en gladnyhet. Vi er nå i ferd med å gå over fra å drive et prosjekt, til en mer trygg, fast drift, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland fylkeskommune, Hild Marit Olsen, til NRK.

Hun er politisk ansvarlig for den populære, nasjonale helsespørretjenesten, som lenge sto i fare for å måtte stenge etter 14 års drift. Årsaken var store kutt i overføringene fra Helsedirektoratet.

– En delt seier

Olsen har tidligere krevd at tjenesten får fast plass i statsbudsjettet. Nå har hun delvis fått viljen sin, for regjeringen har satt av 1,7 millioner kroner til driften for neste år.

– Vi oppfatter dette som en delt seier, men vi må jobbe videre for en finansiering. Vi prøver nå å finne ut hva dette betyr, men vi vet at vi trenger elleve millioner årlig for å opprettholde driften.

Nordland fylkeskommune er for tiden i dialog med Helsedirektoratet om hvordan tilbudet skal sikres neste år, og jobber samtidig med å sikre videre drift etter 2015.

(artikkelen fortsetter under)

Spørresiden Klara Klok

Klara Klok er et lavterskeltilbud for ungdom og har barn og unge i aldersgruppen 10–25 år som hovedmålgruppe. Spørsmålene blir besvart av et bredt sammensatt fagpanel.

Foto: Skjermdump: Klara-klok.no

Storstilt redningsaksjon

Tjenesten har stor tillit blant barn og unge, noe over 5,6 millioner besøk i 2013 dokumenterer. Databasen inneholder i dag om lag 500.000 spørsmål og svar.

Hensikten med lavterskeltilbudet er å gi god informasjon og veiledning blant annet om temaene psykisk helse, forhold og familie, rusmidler og seksualitet.

Nordland fylkeskommune søkte om 10.223.708 kroner i tilskudd for driftsåret 2014, men ble tildelt 6.674.000 kroner. I 2013 fikk Klara Klok et tilskudd på 9.400.000 kroner. Årets bevilgning er med andre over 2,7 millioner kroner lavere enn fjorårets tilskudd.

Ble reddet i sommer

Men i juli ble det kjent at Helsedirektoratet gikk inn med ekstra midler for å sikre at tjenesten ble drevet videre.

– Nå er jeg veldig glad og har sluppet jubelen løs. Helsedirektoratet går inn med 4,2 millioner kroner i ekstra tilskudd til Klara Klok, sa Hild-Marit Olsen til NRK den gang.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.