Hopp til innhold

Torbjørns advokat: – Samfunnet må stille opp når en vaksine slår feil

23 år gamle Torbjørn Kiil Karlsen mener MMR-vaksinen han fikk som 12-åring gjorde at han fikk MS. – Myndighetene advarer mot å ikke vaksinere barna. Da blir det svært urettferdig at de som tilfeldig rammes av bivirkninger skal sitte alene med ansvaret, sier advokat Helge Husebye Haug.

Får bremsemedisin på sykehuset på Stokmarknes

KREVENDE SYKDOM: Torbjørn Kiil Karlsen er en ung MS-pasient og får derfor bremsemedisin på sykehuset hver måned.

Foto: Stein Inge Pedersen

Førstkommende mandag starter rettssaken hvor MS-rammede Torbjørn Kiil Karlsen møter han pasientskadenemnda i Oslo tingrett.

Som 12-åring fikk Torbjørn MMR-vaksinen mot kusma, meslinger og røde hunder. Straks etterpå skjedde det noe i kroppen. Gutten ble plaget med dobbeltsyn, og ble innlagt på sykehus i Bodø. Der fant legene ut at gutten mest sannsynlig led av den alvorlige nevrologiske sykdommen MS.

Helge Husebye Haug

– Vi skal vinne denne saken, sier advokat Helge Husebye Haug.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det ble sagt at jeg var den yngste i landet med MS. Da jeg var 18 år begynte jeg å få skikkelig problemer med gangen. Da ble det også psykiske plager. Noen dager er tunge, forteller 23-åringen til NRK.no.

Det tok mange år før familien så sammenhengen mellom vaksinen og sykdommen. De tre siste årene har gått med til saken. Etter å ha fått avslag hos Pasientskadenemnda to ganger har 23-åringen og familien tatt saken til retten.

Torbjørn Kiil Karlsens advokat Helge Husebye Haug sier at han vil legge fram et omfattende medisinsk materiale som underbygger at det er en sammenheng mellom vaksinedosen Torbjørm Kiil Karlsen fikk som 12-åring og MS-diagnosen.

– Vi skal vinne denne saken. Vi vil føre en Harvard-professor som vitne. Vi stiller med tung medisinsk ekspertise, sier advokaten til NRK.no.

Ble lam av MMR-vaksine

Det er ikke lett å vinne fram i vaksinesaker. Men for noen år siden vant da 23 år gamle Mariette Garborg fram i to rettsinstanser etter å ha blitt lam etter MMR-vaksinen. Garborgs advokat var nettopp Helge Husebye Haug.

Han mener at åpenhet om vaksinereaksjoner er avgjørende for å opprettholde vaksinenes troverdighet.

– Samfunnet må ta ansvar

– Det vil uansett være uhyre sjeldent av vi ser slike utfall som i Torbjørns tilfelle. Det er ikke noe i denne saken som tilsier at foreldre bør være engstelig for å vaksinere barna sine, sier Husebye Haug.

Men når barn rammes og blir alvorlig syke skal disse de ha erstatning, mener advokaten.

(artikkelen fortsetter under)

Torbjørn (23) mener han fikk MS av vaksine

FIKK VAKSINE SOM 12-ÅRING: Torbjørn Kiil Karlsen (23) kjemper for å få erstatning fra Staten. Han og familien mener han har fått den alvorlige sykdommen MS som følge av mmr-vaksinen han fikk som 12-åring. Allerede kort tid etterpå havnet han på sykehus i Bodø (innfelt bilde).

– Det er staten som legger opp til vaksinasjonsprogrammene, og oppfordrer foreldrene til å vaksinere barna sine. Da blir det svært urettferdig at de som tilfeldig rammes skal sitte alene med ansvaret. Samfunnet må stille opp, sier Husebye Haug til NRK.no.

Haug mener at vaksineforkjemperne burde vært mer åpne rundt mulighetene for at bivirkninger kan utløse alvorlig sykdom istedenfor å slå kategorisk fast at det ikke finnes sammenhenger.

– Da hadde de sluppet disse rettssakene, sier han.

– Ingen sammenheng

Terje Tollåli

Medisinsk ansvarlig for Vaksineklinikken i Bodø, Terje Tollåli.

Foto: Dan Henrik Klausen

I medisinske fagmiljøer ser de ingen sammenheng mellom vaksinen og MS.

– Det er gjort mye omfattende forskning og studier som ikke viser noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og nevrologiske sykdommer. Det har vært mange påstander, og ingenting er bevist, sier medisinsk ansvarlig for Vaksineklinikken i Bodø, Terje Tollåli.

Han synes Torbjørns historie er sterk, og skjønner godt at foreldre forsøker å finne årsaker til at barnet deres blir sykt. Likevel utelukker han at bivirkninger ved MMR-vaksinen kan utløse alvorlig sykdom.

– Denne påstanden er gjort før på andre nevrologiske sykdommer, som autisme. Det er gjort mange og store befolkningsstudier på mange millioner deltakere for å se etter mulige sammenhenger. Resultatet er at det ikke er flere som får MS i disse gruppene som har fått MMR-vaksine som de som ikke har fått vaksine, sier han til NRK.no.

Misdannede barn og sterile gutter

Han håper at foreldre ikke blir bekymret og lar være å vaksinere barna.

– MMR-vaksinen er svært viktig. Uten den vil vi få utbrudd av meslinger, kusma og røde hunder. Dette har vi sett i andre land hvor grupper av befolkningen har nektet å ta vaksine.

– Går vi 40 år tilbake i tid, utgjorde meslinger en stor trussel i Norge. Slik er det fortsatt på verdensbasis. Barn fikk seinskader med hørselstap. Vi hadde gravide som fikk misdannede barn etter å ha fått røde hunder under svangerskapet og gutter ble sterile etter kusmaangrep, sier Tollåli.

NRK anbefaler