Hopp til innhold

Kirkene i Finnmark

Her kan du se hvilke kirker fra Finnmark fylke som har vært med i konkurransen.

Kirkene i Finnmark

Hammerfest kirke:

Det er arkitekt Hans Magnus som har tegnet dagens Hammerfest kirke. Han har også tegnet Berlevåg og Mehamn kirker.

Hammerfest kirke

 

Plassert ved innkjøringen til byen er kirken godt synlig. Den ble innviet i 1961. Kirken er oppført i betong og har plass til 500 mennesker.

Juryens begrunnelse: Finnmark har flere typiske gjenreisningskirker og svært mange relativt nye kirker på grunn av brenningen under krigen. Hammerfest kirke fremstår som et eksempel på disse og et vellykket eksempel.

Havøysund kirke:

Kirka ble bygget i 1960-1961. Den er oppført i tre og betong. Det er arkitekt Esben Paulsson, Oslo, som har tegnet kirke som ligger sentralt i bygda.

Havøysund kirke

Etter krigen ble det først satt opp en brakke som gjorde tjeneste som kirke før byggingen av dagens kirke startet i 1960. Den er i dag hovedkirke i sognet og har plass til 300 mennesker.

I kjelleren på kirka er det kjøkken og menighetssal

Kirken er enkel utvendig og stilren og vakker innvending. Altertavla er malt av Terje Grøstad og har motiv fra Påskebudskapet med den oppstandne Kristus i sentrum.

Orgelet i kirka ble levert av Vestres Orgel og Pianofabrikk i 1963.

Juryens begrunnelse: En kirke som viser Finnmarkingens og fiskerens enkle syn på gud og gudstro. Bygget er et eksempel på en enkel og moderne kirke som passer inn i gjenreisningsarkitekturen rundt.

Neiden kapell:

Neiden kapell ble innviet i 1902. Den er tegnet av arkitekt karl Norum og levert av ferdighusfirmaet Jacob Digre i Trondheim og er oppført i tre.

Neiden kapell

Neiden kapell innerst ved en liten sidearm til Neidefjorden. Kapellet er i dragestil, og minner om stavkirkene. Dragestilen omtales ofte som nasjonal. Søsterkirka er Buksnes i Vestvågøy.

Juryens begrunnelse: Et smykkeskrin av en kirke. Godt tatt vare på og rikt dekorert. Den skiller seg i stil fra andre kirker i fylket i stil og dekor. Den ligger skjermet og lite synlig men for den som tar seg bryet med å oppsøke kapellet blir det en opplevelse.

Nesseby kirke, Unjargga gielda:

Arkitekten bak bygget slik det står i dag er Christian Heinrich Grosch.

Nesseby kirke
Foto: Arkitektguiden for Nord-Norge og Svalbard

Det er mange enkle og flotte trekirker i Finnmark. Nesseby kirke skiller seg fra de andre med sin i øynefallende beliggenhet.

Den ligger for seg selv på et nes ut i Varangerfjorden og er godt synlig på lang avstand.

Kirka overlevde krigen og ble opprinnelig innviet 1858.

Juryens begrunnelse: Mange av de enkle stilrene trekirkene i Finnmark var foreslått til konkurransen, Juryen fant det naturlig å la en av disse være representert. Nesseby kirke ble valgt fordi den har en fantastisk beliggenhet og representerer disse enkel gudshusene på en flott måte.

Vadsø kirke:

Vadsø kirke
Foto: Steinar Refstie

Byggingen av den nye kirka i Vadsø startet i 1954. Den sto ferdig i 1958 og var et av de siste verkene til arkitekten Magnus Poulsson.

Kirka er oppført i betong og gjennomgikk en nylig en grundig utvendig fornyelse. Med sin beliggenhet og byggestil fører kirka tankene til de store katedralene.

Øverst i kirkegata på en høyde over sentrum av byen dominerer kirka bybildet slik en katedral skal gjøre. Vadsø kirke har plass til 500 mennesker.

Juryens begrunnelse: Vadsø kirke er trolig den eneste ”katedralen” i fylket og skiller seg fra de andre kirkene i fylket med sin spesielle, utfordrende og storslagne arkitektur. Beligenheten og den dominerende plassen i bybildet gjør at kirka hører med i kåringen.