Kattunger funnet i plastpose på sjøen

Seks kattunger ble nylig funnet i en plastpose i sjøen utenfor Svolvær. To var allerede druknet, mens fire overlevde dumpingen. Nå ber Dyrebeskyttelsen om tips fra vitner.

De fire kattungene overlevde dumpingen

Disse fire kattungene ble dumpet i sjøen og etterlatt for å dø.

Foto: Elisabeth Engen

Mandag kveld ble en plastpose med seks kattunger funnet i sjøen utenfor Svolvær. To var døde når posen ble funnet, mens fire kattunger overlevde dyredrapsforsøket.

– Dessverre er ikke slike historier unike, og det er like grotesk hver gang det skjer, sier Linn Krogstad fra Dyrebeskyttelsen Norge.

Plassert i krisehjem

Tidligere i dag skrev Lofotposten om hendelsen som skjedde mandags kveld. Klokken halv syv kom en mann innom matvarebutikken Spar på Svolvær. Med seg hadde han fire kattunger som han hadde funnet i sjøen.

De ansatte ved butikken begynte med en gang arbeidet for å få tak i noen som kunne bistå kattungene, og fikk raskt kontakt med Dyrebeskyttelsens kontaktperson i Lofoten.

– Jeg ble oppringt av butikken etter en times tid. Førsteprioriteten var å få kattungene sjekket hos veterinær, for å få undersøkt tilstanden deres, forteller Dyrebeskyttelsens kontaktperson, Elisabeth Engen, som tar vare på kattungene midlertidig.

De fire uker gamle kattungene beskrives som godt utviklet, men to av dem er avmagret. Nå får de mat via sprøyte og flaske hos Engen til hun finner en ammeklar mor til dem.

Kattungene ble dumpet på havet for å dø

I følge Elisabeth Engen har kattungene det etter forholdende bra. Engen forteller at de spiser godt og er svært kontaktsøkende.

Foto: Elisabeth Engen

På facebook har det vært stort engasjement rundt kattungenes behandling. Flere har uttrykt sinne over dyredrapet, og Engen har mottatt stor støtte fra folk som ønsker å hjelpe.

– Vi har allerede mottatt henvendelser fra folk som ønsker å ta vare på de, men først og fremst har vi behov for å finne en amme, sier Engen.

– Metoden medfører stor lidelse

Linn Krogstad fra Dyrebeskyttelsen Norge

Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad, blir opprørt hver gang hun hører om slike brudd på loven om dyrevelferd.

Foto: Privat

Hvert år tar Dyrebeskyttelsen Norge inn 5.500 dyr som har blitt utsatt for en form for lovbrudd. Daglig leder for organisasjonen, Linn Krogstad, forteller at de ofte får inn meldinger om historier lik mishandlingen kattungene i Svolvær ble utsatt for.

– Det er ingen tvil om at slike metoder medfører stor lidelse, og det vitner om lav forståelse og respekt for dyr generelt, sier Krogstad.

Mørketallene rundt mishandling av dyr er ifølge Krogstad høye. Det kan være vanskelig å fastslå om dyret ble dumpet før eller etter det døde.

– I noen tilfeller finner vi aldri ut hva som har skjedd, sier hun.

Ønsker tips fra vitner

Dyrebeskyttelsen ser på dumpingen som svært alvorlig, og vil politianmelde saken.

– Når dyr blir funnet slik lurer vi på hva som har skjedd og hvem som står bak. Behandlingen de har blitt utsatt for er svært dårlig, og vi håper at noen kommer med tips eller informasjon i saken som kan føre til en domfellelse av gjerningspersonen, sier Krogstad.

Saken vil bli anmeldt til politiet, men Krogstad poengterer at slike saker kan være vanskelige å finne ut av, med mindre noen kommer med tips.