NRK Meny
Normal

Frederic Hauge kalte Borten Moe en inkompetent løgner

– Du er en inkompetent minister og en løgner, tordnet Bellona-leder Frederic Hauge til olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) under en debatt i Bodø i dag.

Ola Borten Moe skjelt ut av Frederic Hauge

HEFTIG DEBATT: Ola Borten Moe kom til Bodø for å snakke om olje og gass. Men før han kom så langt møtte han Bellona-leder Frederic Hauge til debatt i radioprogrammet Her og Nå på P1. Tonen var langt fra hjertelig.

Foto: Knut Eirik Olsen/Knut Falch / NRK/Scanpix

Kraftsalven kom som et svar på Borten Moes krigserklæring mot miljøbevegelsen i går, hvor han hevdet at miljøaktører har fått ha monopol på virkeligheten for lenge.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ble ikke imponert over olje- og energiminister Ola Borten Moes angrep og Bellona-leder Frederic Hauge svarte med fraråde miljøbevisste fra å stemme Senterpartiet.

I dag var han og Borten Moe invitert til debatt under ministerens besøk ved Universitetet i Nordland. Her startet Borten Moe med å understreke at han har stor respekt for miljøbevegelsen.

Hauge ville ha en unnskyldning

– De kommer ofte med relevante og gode innspill. Men av og til tar de også feil. Og da må man tørre å ta debatten uten at man blir beskyldt for å ikke ha et miljøengasjement. Det må være lov å adressere faktiske feil som miljøbevegelsen kommer med i sin retorikk og sine uenigheter, sa Borten Moe.

Hauge svarte å beskylde ministeren for å spre løgner og be om en unnskyldning.

– Borten Moe sier at vår virkelighetsforståelse er feil. På vegne av regjeringen er dette en krigserklæring til miljøbevegelsen, tordnet Bellona-lederen.

Dette avviste olje- og energiministeren på det sterkeste.

  • HØR HELE DEBATTEN HER:

– Dette er ingen krigserklæring. Jeg har rett og slett påpekt at deler av resonnementene til miljøbevegelsen er feil. Jeg og Frederic Hauge har et ulikt utgangspunkt når det gjelder norsk olje og gasspolitikk, sier Borten Moe.

Han mener utgangspunktet må være at verden trenger ny, fornybar energi.

– Jeg mener fossil energi kommer til å bli en viktig del av energimiksen i Norge. Det betyr ikke at det blir et spørsmål om vi skal drive på med olje og gass, men hvordan vi kan gjøre det på en mest mulig miljøvennlig måte, argumenterte Borten Moe.

Hauge hevder også at Borten Moe verken vil samarbeide eller snakke med noen i miljøbevegelsen.

– Vi har ikke noe mer å diskutere med Borten Moe før han ber om unnskyldning for å spre direkte løgner, sier Hauge.

– Inkompetent

Ola Borten Moe

PREGET: Frederic Hauge kom med flere sterke karakteristikker av ministeren, noe som tydelig ble sterk kost for Borten Moe.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Før han avsluttet med å kalle statsråden inkompetent og stemple han som en fiende.

– At han er fullstendig inkompetent i jobben er et politisk problem for regjeringen. I flere foredrag har han den siste uken spredd løgner, kastet dritt og erklært krig. Han er i dag helt klart representant for regjeringen. Da hjelper det ikke at Kristin Halvorsen sier at han er ny i jobben.

Haugen tror ikke det er snakk om en forsnakkelse fra ministerens side.

– Dette er ikke noe som har kommet uheldig ut. Han står og messer og messer, og er morsom på foredrag etter foredrag. Han er vår fiende sa Hauge.

Preget etter skyllebøtten

Etter debatten var det en hoderystende olje- og energiminister Ola Borten Moe som gikk for å møte ledelsen ved Universitetet i Nordland.

– Dette var sterk kost. Jeg er preget av det som skjedde, sa olje- og energiministeren før han startet innlegget sitt.

Sterk kost for ministeren

Borten Moe kom til Bodø for å fortelle om hvordan innhentingen av kunnskap som skal danne grunnlag for eventuell leting etter olje og gass i nord skal skje.

Da han møtte de frammøtte på universitetet ristet på hodet og fortalte folk rundt seg hva han hadde opplevd. Han var tydelig preget, og dette ga han også uttrykk for overfor forsamlingen.

– Jeg tror bare jeg konstaterer at når det gjelder Frederic Hauge så synes jeg på en måte at det resonnementet taler for seg.