NRK Meny
Normal

Denne karen kan bli historisk

Kai Henriksen kan bli første Høyreordfører i det rød-grønne Rana. Han har allerede begynt å tørrtrene på å bære ordførerkjedet.

Kai Henriksen

KAI HENRIKSEN: Denne mannen kan rokke ved det rød-grønne styresettet i Rana.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg har tørrtrent med et kjede jeg har hengt forskjellige ting på.

– Nå er jeg gått over til traktorkjetting, forklarer Henriksen, som ikke er redd for å pådra seg nakkeskader før valget.

Går mot regimeskifte

Mo i Rana har hatt et nesten 50 år langt sammenhengende rød-grønt styre. Nå viser ei meningsmåling Infact har gjort for NRK Nordland, at det går mot et regimeskifte i fylkets nest største kommune.

Meningsmålingen gir en borgelig koalisjon flertall i kommunestyret, med Høyre i sterk vekst.

– Vi har jobbet lenge for et regimeskifte i Rana. Dette er den tredje målingen som gir oss over 20 prosents oppslutning, sier ordførerkandidat for Høyre, Kai Henriksen.

Dette er resultatene:

I meningsmålingen får Ap og Sv kun 16 mandater i kommunestyret. Den borgelige konstellasjonen med Høyre, FrP, Venstre, Krf og Senterpartiet ville ha fått 19 mandater og flertall om denne målingen gjenspeiler valgresultatet.

Valgbarometer 4 september 2100, Rana

Parti

4.9.2011


Valgresultat 2007

Endring fra

valget 2007

Mandater nå

Mandater sittende

Endring

  

 

kommunestyre

 

Arbeiderp

31.0%

29.2 %

1.8 %

12

11

1

FrP

14.3%

18.8 %

-4.5 %

5

7

-2

Høyre

21.9%

8.1 %

13.8 %

8

3

5

Kristelig Folkeparti

2.9%

2.1 %

0.8 %

1

1

0

Venstre

3.5%

3.2 %

0.3 %

1

1

0

SV

10.5%

20.8 %

-10.3 %

4

7

-3

Senterpartiet

7.0%

4.8 %

2.2 %

3

2

1

Rødt

5.8%

2.4 %

3.4 %

2

1

1

Miljøliste Rana

2.6%

10.6 %

-8.0 %

1

4

-3

Andre

.3%

0.0 %

0.3 %

0

0

0

Total

100.0 %

100.0 %

 

37

37

 

Henriksen mener Sv og Arbeiderpartiet i så fall har seg selv å takke om de mister styringen i kommunen, noe de har hatt sammenhengende siden 1964.

- Jeg tror Ap og Sv har kommet uheldig ut både i skolestruktur-saken i Rana og saken om bompenger.

I tillegg har det vært et dårlig samarbeidsklima i kommunestyret den siste perioden, og det må ordføreren og de som styrer i dag selv ta ansvar for, mener Henriksen.

Sp sitter med nøkkelen

Johan Petter Røssvoll, Fylkesleder Senterpartiet Nordland

NØKKELPERSON: Johan Petter Røssvoll i Sp.

Foto: Senterpartiet

Trolig er det Senterpartiet og listetopp Johan Petter Røssvoll som sitter med nøkkelen i Rana. Et parti som nylig brøt ut av samarbeidet med Arbeiderpartiet etter rådmannsaken tidligere i år. Røssvoll sier til NRK.no at alle broer med Ap og Sv virket brent.

– Det frister ikke akkurat med bakgrunn i det som har skjedd å samarbeide med Ap og Sv, sier Røssvoll.

Sånn som situasjonen fortoner seg nå er det svært lite sannsynelig at vi vil kunne samarbeide med disse partiene, sier Røssvoll i Senterpartiet.

SV sliter mest

Dermed må Ap og SV i Rana gjøre gode valg, om de skal få beholde makta i kommunen. Mens Arbeiderpartiet ser ut til å holde stand, er det spesielt SV som sliter tungt i Rana. Siden 2007 er partiet halvert i Rana, og får i denne målingen kun 10, 5 prosents oppslutning.

– Vi har ikke gitt opp. Denne målingen er faktisk bedre enn andre målinger vi har fått nylig. Vi er åpne for å samarbeide med Senterpartiet etter valget for å få beholde makta, sier Hilde Rønningsen, som er listetopp for SV.

– Senterpartiet sier det er lite sannsynlig med bakgrunn i bråket den siste perioden?

– Vi har ingen problemer med å samarbeide med Senterpartiet. De har samme syn som oss i mange saker, og det er ålreite folk i Senterpartiet i Rana, forklarer Rønningsen, som avviser at de har vært med på å skape et dårlig samarbeidsklima i Rana.

Tørrtrener på kjedebæring

En ting er sikkert: Om Kai Henriksen blir historiens første Høyre-ordfører i Rana, har han i alle fall tenkt å stille godt forberedt til å overta ordførerkjedet.

- Jeg har tørrtrent med et kjede jeg har hengt forskjellige ting på. Nå er jeg gått over til traktorkjetting, forklarer Henriksen som ikke er redd for å pådra seg nakkeskader før valget.

– Det nettopp det jeg prøver å unngå med å trene på forhånd, avslutter han som trolig blir Ranas neste ordfører, om Senterpartiet vil.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.