Hopp til innhold

Internasjonal interesse for isbiter fra Svartisen

Den britiske storavisen «The Guardian» slår i en lengre reportasje opp isbitprosjektet på Svartisen. – Dette setter oss på kartet, mener ordføreren i Meløy.

Engenbreen/Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Meløy-ordfører Per Swensen

Ordfører Per Swensen i Meløy.

Foto: NRK

I en lengre reportasje på nett skriver den britiske storavisen «The Guardian» om isbitprosjektet på Svartisen.

The Guardian har, om vi skal tro avisens ansvarlige redaktør, verdens nest mest leste engelskspråklige avis på nett etter The New York Times, med en månedlig leserskare på mellom 36 og 37 millioner.

Ordfører Per Swensen i Meløy kommune mener reportasjen bidrar til å sette regionen på kartet.

– En slik omtale er fantastisk. Dette er et ganske eksklusivt prosjekt, så det er ikke rart det vekker oppmerksomhet i utlandet, sier han til NRK.

Arne Trengereid, administrerende direktør i Nord-Norsk Reiseliv

Administrerende direktør Arne Trengereid i NordNorsk Reiseliv AS.

Foto: NordNorge.com

Administrerende direktør Arne Trengereid i NordNorsk Reiseliv AS mener enhver omtale i internasjonale medier er positivt for landsdelen.

– Effekten av én avisartikkel er nok isolert sett begrenset, men det er klart at en slik sak bidrar til den totale summen som samlet sett setter Nord-Norge på kartet.

– Nedringt

Gründer Geir L. Olsen, som står bak det noe spesielle prosjektet, forteller at han har blitt nedringt den siste tiden av medier fra både inn- og utland.

Han har lest saken i The Guardian, hvor han selv ikke har latt seg intervjue.

– Vi er nødt til å fokusere på prosjektet, og har derfor begrenset med tid til å gi intervjuer. Når det er sagt, så synes jeg journalisten i The Guardian har gjort en god jobb, sier Olsen til NRK.

Han forteller at de har blitt «tatt litt på senga» av alle mediene som ønsker å omtale prosjektet.

– Interessen er enorm, og vi har enda ikke rukket å stable på plass en mediestrategi. Derfor har vi vært nødt til å henvise mange til nettsiden vår.

Kritiserer promovideo

Artikkelen omtaler også selskapets promovideo, som beskriver is fra Svartisen som en viktig tradisjon for generasjoner av landsbyboere rundt breen.

Regionsekretær Geir Jørgensen i Naturvernforbundet beskriver denne videoen som «latterlig» i reportasjen, og mener den ikke stemmer overens med virkeligheten.

– Is fra breen har vært brukt i festivitas i masser av år. Det er en kjent sak i lokalmiljøet. Så vi mener filmen viser et riktig bilde, kommenterer Olsen.

Han forteller at de har en ny video på gang, som viser hva de har tenkt rundt salg av isen.

– Denne vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

Kan gi 60 arbeidsplasser

Flere har sett monn i prosjektet. Nordland fylkeskommune har så langt gitt 250.000 i støtte til prosjektet, mens Meløy har gitt 150.000.

Olsen og hans team har allerede kjøpt et av fabrikkbyggene etter REC-konkursen, og har tidligere opplyst at prosjektet på sikt kan gi 60 arbeidsplasser.

Storglomvatnet

Isen skal hentes ut fra Storglomvatnet (bildet).

Foto: Tore Veisetaune / (cc) Statskog Fjelltjenesten
Svartisen