Hopp til innhold

I nord blir det nesten like varmt som på Gran Canaria – i sør vurderes ekstremvarsel

Med strålende sol og temperaturer opp mot 20-tallet er det Nord-Norge som er værvinneren idet høstferien starter i dag. I sør ventes store mengder regn.

Ballstad i Lofoten

I Nordland blir det varmt i helga, enkelte steder opp mot 20 grader. Det er på høyde med steder i Syden. Her fra Ballstad.

Foto: @lofoten_line på Instagram

– Det er temperaturer godt over normalen, for å si det slik.

Vakthavende meteorolog Tore Vassbø oppsummerer helgeværet i Nord-Norge slik: Veldig bra! Faktisk så bra at man enkelte steder kan se temperaturer på 20-tallet.

En rask runde på værtjenesten Yr bekrefter at det for eksempel i Skjomen er meldt 20 grader midt på dagen lørdag.

Det er bare en-to grader unna feriefavoritter som Las Palmas på Kanariøyene, Athen i Hellas og Roma i Italia – hvor det i skrivende stund er meldt 21–22 grader.

Skjomen

Værvarslet for Skjomen i Narvik, helt nord i Nordland fylke, lørdag.

Foto: Yr.no

– Det er ikke ofte man ser slike temperaturer i nord siste dag av september. Vi venter i alle fall over 15 grader mange steder i Nordland i helga, sier Vassbø.

– Hva er årsaken?

– Det har blant annet med vinden å gjøre, som tar med seg varmluft fra høyden ned til bakken. I tillegg til høytrykk som har ligget stabilt i ro over tid.

Svært lite regn

Surfing i Lofoten

Noen benytter finværet til å surfe. Her fra Unstad i Lofoten.

Foto: @geiringewinther på Instagram

Meteorologen har ikke helt oversikt over alle målestasjonene, men forteller at man flere steder venter den tørreste september noensinne.

I Bodø har det for eksempel bare falt 27,8 millimeter regn, noe som er godt under den gamle rekorden på 31,8 fra 1987, skriver Bodø Nu.

Ikke er det ventet noe nedbør i helga heller, slik at det i fylkeshovedstaden ligger an til å bli den tørreste september-måneden siden målingene startet i 1953.

Også i Sortland har september bydd på rekordlite nedbør. Her har det bare falt 9,2 millimeter så langt.

Laster Twitter-innhold

Flomvarsel

Og mens det er tørt og fint i nord, er det sendt ut OBS-varsel i sør, forteller vakthavende meteorolog i Oslo Vibeke Thyness.

– Det blir veldig vått i Sør-Norge. Aller våtest i Agder. På de våteste stedene venter vi opp mot 200 millimeter i løpet av helgen.

– Det er såpass mye vann at det er helt oppunder grensen til ekstremvær. Vi vurderer fortløpende om vi skal sende ekstremvarsel for nedbør, sier hun.

Foreløpig er det bare et «soleklart OBS-varsel». OBS-varsel kommer også for Rogaland lørdag, med mye nedbør fredag kveld og natt til lørdag.

– Så kommer det til å blåse en del i fjellene, og de som skal over fjelloverganger må passe på. Det kan komme vindkast på 20–25 meter per sekund på de verste stedene. Det gjelder spesielt fjellene i Sør-Norge og fjordstrøkene på Vestlandet.

Vibeke Thyness

Spesielt i grensesonen mellom det gode været i nord og det dårlige været i sør kan det bli mye vind gjennom helgen, sier Thyness. Det skyldes at lavtrykket vestfra utfordrer høytrykket over Finland.

Foto: Bård Gudim

Norges vassdrags- og energidirektorat advarer om flomfare på såkalt oransje nivå i Agder, Rogaland og Telemark.

Blir høstlig

Thyness forteller at det er et lavtrykk «imponerende i størrelse» som er skyld i det begredelige været i sør.

Dette vil presse seg nordover etter hvert, slik at det som måtte minne om Syden-stemning i nord vil utvikle seg til skikkelig høstvær.

– Finværet holder fram til tirsdag, så vil etter hvert lavtrykkene vinne fram. Det vil skye over i indre strøk først, så i ytre strøk i løpet av uka. Med skyer og nedbør som resultat.

– I slutten av neste uke blir det omlegging til tradisjonelt høstvær. Lavtrykkene kommer inn fra vest, og værfesten i Nord-Norge er over for denne gang.

Østafjells kan man imidlertid håpe på sol og lengre perioder med opphold.

Ferga fra Drag til Kjøpsvik

Drag i Tysfjord har vært septembers varmeste i Nordland så langt med 20,2 grader. Her ser vi ferga mellom Drag og Kjøpsvik.

Foto: Malin Nygård Solberg / Nrk Nordland