Hopp til innhold

Flere tusen elever møter stengte dører i dag

– Elevene kan miste viktig undervisning, frykter leder i Elevorganisasjonen.

Skolepult

I underkant av 3000 elever i Bodø-skolene rammes av den storstilte lærerstreiken.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Hvis streiken blir langvarig, frykter vi at det går ut over elevene. De mister undervisningen de har krav på, sier leder i Elevorganisasjonen i Nordland, Daniel Albertsen Lian til NRK.no.

På landsbasis tas 7200 lærere ut i streik i løpet av den kommende uken. Det er ingen løsning i sikte i konflikten mellom lærerne og kommunenes interesseorganisasjon, KS, før skolestart.

Opptrappingen som ble varslet fredag inkluderer også i overkant av 300 lærere i Bodø. Blant skolene som holdes stengt er Bodø videregående, landsdelens største skole med 1400 elever.

– De viktigste dagene for elevene

Rektor Anne Berit Vikhals ved skolen er tatt ut i streik, og hennes rektorkollega ved Bodin videregående skole (1050 elever), Leif Magne Eggestad, er også tatt ut.

Daniel Albertsen Lian

– Vi mener lærerne trenger en bedre arbeidsavtale en de har, sier Daniel Albertsen Lian.

Foto: Yngve Horvei

– Skolestarten utgjør de viktigste dagene i skoleåret for elevene. Det er da man bygger relasjoner både faglig og sosialt. Man skal bli kjent med elever og lærere, så det er klart at en streik nå ikke er bra, sier Albertsen Lian.

Noen skoler startet opp i uka som gikk, men for de aller fleste er mandag første skoledag etter ferien.

Mener dagens avtale er for dårlig

Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen har samarbeidet siden streiken startet, og lederen forteller at elevene støtter lærernes krav.

– Vi mener lærerne trenger en bedre arbeidsavtale en de har. Dette er også det beste for elevene. Dagens avtale er rett og slett dårlig.

Men at elevene rammes er det ingen tvil om.

– At vi støttet streiken betyr ikke at vi er fornøyde med situasjonen. Vi vil at partene skal komme til enighet så fort som mulig så undervisningen kan starte, sier Daniel Albertsen Lian.

– Vi er sinte

Streikeviljen er stor blant norske lærere, og planen for dagene som kommer er klar også i Bodø.

– Vi skal stå streikevakt og ha ulike arrangementer rundt om i byen, sier Marit Lind, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet ved Bodø videregående skole.

Lind forteller om en helt annen streikevilje blant lærerne enn tidligere.

– Vi er sinte og vi kan ikke tåle det KS krever av oss nå. Vi streiker så lenge vi må, og det er KS sitt ansvar å komme med løsningene. Vi er beredt til å stå i streik både uker og måneder om det er det vi må.

Skjønner elevenes frustrasjon

Lind tror det er stor sjanse for at streiken kan utvides, og sier lærerne er beredt til å vise at de mener alvor denne gangen.

– Det som må til for at streiken avblåses er at KS møter lærerorganisasjonenes krav. Vi streiker for en god skole for elevene. Det KS ønsker vil ikke være gode løsninger for elevene i fremtiden.

Men hun skjønner frustrasjonen til elevene som nå møter stengte dører og ikke får den undervisningen de har krav på.

– Vi har et godt samarbeid med Elevorganisasjonen og håper KS tar tak slik at vi kommer oss tilbake på jobb fort.

– Vi er tilbake på minus

– Vi er godt klar over at det er skolestart og at streiken nå for alvor rammer tredjepart, elever og foreldre, i større grad. Det beklager vi sterkt, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for kommunenes organisasjon KS, til NTB.

Han mener Utdanningsforbundets beslutning om å sende en ny avtale ut til uravstemning, skaper problemer i forhandlingene.

– Det er vanskelig å vite hvor mandatet ligger. Vi har en utydelig motpart, vi vet ikke helt hvor de står. Vi er ikke bare tilbake til null, vi er tilbake på minus, sier han.

Fortsetter arbeidet mot løsning

KS og lærernes organisasjoner, med Utdanningsforbundet i spissen, hadde lange møter hos Riksmekleren torsdag i forrige uke, uten å bli enige.

Lærerne trapper opp aksjonene fra og med kommende torsdag av. Da vil nærmere 8.000 lærere være i streik.

– Vi diskuterer løsninger internt, men foreløpig er vi der vi var på torsdag, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB søndag.

Også i KS fortsetter arbeidet med å finne løsninger på striden, hvor et av kjernepunktene er kravet om at lærerne skal være mer til stede på skolen.

Håper streiken blir kortvarig

Oddleif Olavsen

Oddleif Olavsen håper streiken blir kortvarig.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

– Jeg håper naturligvis på vegne av alle elevene som ikke får undervisning at streiken blir kortvarig, sier fylkesråd for utdanning Oddleif Olavsen.

Olavsen ønsker ikke å spekulere i verken konsekvenser eller lengde på streiken som nå pågår.

– Det får vi ta etterhvert. På avdelingen har vi diskutert kort- og langvarig streik. Men det er aldri bra med streiker i Norge og slettes ikke streiker som varer lenge, avslutter fylkesråden.

Dyr streik

Inne på skolene som er tatt ut i streik vil det kun være folk som bemanner sentralbordene, administrasjon, renholdsarbeidere, og et fåtall lærere som er organiserte andre forbund.

Totalt tas det ut lærere i streik ved 69 nye skoler, og i 6 nye kommuner.

Når 7.200 lærere i kommende uke er i streik, vil det koste Utdanningsforbundet rundt 200 millioner kroner i måneden i streikebidrag. Det viser beregninger Dagens Næringsliv har gjort.