Ambassadøren ble tidenes første Arctic Race-vinner

Med spurtseier på siste etappe av Arctic Race of Norway vant Thor Hushovd også sykkelrittet sammenlagt.

THor Hushovd vinner i Harstad

Thor Hushovd tok hjem seieren i tidenes første Arctic Race of Norway.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Sondre Holst Enger var blant dem som forsøkte å komme seg løs under de seks rundene inne i Harstad, men da feltet nærmet seg målstreken var det klart at det ville gå mot massespurt.

I den knallharde avslutningen var Hushovd sterkest og tok sin andre etappeseier i Arctic Race of Norway.

På forhånd var sykkelprofilen klar på at sammenlagtseier var hans store mål for deltakelsen i de naturskjønne omgivelsene. Søndag nådde han målet sitt på den 155 km lange 4. etappen fra Sortland til Harstad

Tøff avslutning

Nederlandske Kenny van Hummel fra Vacansoleil klarte ikke følge oksen fra Grimstad. Dermed var bordet dekket for sammenlagtseier til Hushovd.

BMC-rytteren fornektet seg ikke, og selv om han fikk tøff motstand var Hushovd sterkest. Få centimeter foran tyske Paul Martens.

– Jeg klarte seieren akkurat og det er en nydelig følelse, sier Hushovd som har vært ambassadør for rittet til NRK.no.

Han spådde på forhånd at dagens etappe kom til å bli tøff med høyt tempo i feltet og fikk rett i det.

– Dagens etappe var hardere enn i går. Det gikk 75 kilometer før bruddet gikk og da hadde vi 50 kilometer i timen i snitt. I tillegg var rundene inne i Harstad tøffe. BMC satte farten og det var mye støting, men heldigvis kom det samlet inn mot slutten.

Revansje etter gårsdagen

Dagens seier smakte godt etter gårsdagens femteplass.

– Jeg var skuffet og irritert på meg selv i går. Det var vanskelig å svelge, men 20 minutter etter målgang var jeg klar igjen.

Sammenlagtseieren er Hushovd åttende seier for året. Avstanden ned til Kenny van Hummel ble til slutt ni sekunder. Gårsdagens etappevinner Nikias Arndt ble nummer tre sammenlagt, ytterligere ett sekund bak Hushovd.

Hushovd sikret seg også spurttrøyen etter dagens seier.

(artikkelen fortsetter under)

Klatret seg til topps

Men det var ikke bare Hushovd som sørget for norsk sykkelsuksess. Lars Petter Nordhaug sikret seg klatretrøyen, og selv om han kunne ønsket seg flere runder med klatring inne i Harstad, var han strålende fornøyd med rittet.

– Det er en fantastisk folkefest her inne. Samtidig har det vært fint vær og aggressiv kjøring hele dagen, så det var en veldig fin sisteetappe, sier Nordhaug til NRK.no.

Årets ritt har passet spurterne best og Nordhaug håper på en hardere utgave av Arctic Race og Norway neste år.

– Det har kun vært flate spurtetapper og det passer ikke meg i det hele tatt. Det er det eneste man kan sette fingeren på for å gjøre rittet mer interessant i fremtiden. Men det har likevel vært en fantastisk start.

(NRK/NTB)