NRK Meny
Normal

Hundrevis gikk i fakkeltog mot mobbing

Folk fra flere steder i fylket samlet seg i ettermiddag for å markere motstand mot mobbing. – Det var helt overveldende, sier iniativtaker og tidligere mobbeoffer, Jeanette Ellefsen.

Fakkeltog Sortland

FAKKELTOG: Over 300 personer møtte opp da det ble arrangert fakkeltog mot mobbing på Sortland i ettermiddag.

Foto: Privat

29-åringen er rørt til tårer etter fakkeltoget, som hun arrangerte på Fauske søndag ettermiddag.

Over 100 personer samlet seg med tente fakler på torget. Selv hadde hun aldri trodd at så mange ville møte opp.

– Jeg la ut et arrangement på Facebook fredag kveld og da var det bare seks som ville delta. Det var overveldende å se at det til slutt kom over 100, det var mer enn jeg hadde turt å håpe på, sier Ellefsen til NRK.

Sammen gikk de i fakkeltog for å markere at mobbing ikke er greit.

Også på Sortland ble det i ettermiddag arrangert fakkeltog mot mobbing. Der deltok over 300 personer.

Initiativtaker Veronika Hansen Meløy, mener det er viktig å ta opp kampen mot mobbing. Hun vil fortsette å kjempe i fremtiden.

– Mobbing er trist, og det er galt. Mobbing skjer på hver eneste skole og skolevei, og det er noe vi må ta tak i, sier hun til NRK.

– Vonde minner

Jeanette Ellefsen

BLE MOBBET: Jeanette Ellefsen fra Fauske ble mobbet i over seks år. – Jeg vil aldri glemme det, sier hun.

Foto: Privat

Ellefsen fra Fauske vet selv altfor godt hva mobbing kan gjøre med folk. Hun ble mobbet på skolen fra tredje klasse, og opplevde både trusler og svært nedsettende kommentarer.

– Hvis noen hadde grepet inn tidligere, hadde jeg hatt bedre minner fra skolen og barndommen å se tilbake på. Det andre ser tilbake på som en fin tid, ser jeg tilbake på med vonde minner, forteller 29-åringen.

Ellefsen har fulgt med i debatten etter at 13 år gamle Odin Osen Andersgård som tok sitt eget liv i mars. Det var grunnen til at hun valgte å arrangere fakkeltog på Fauske.

– Når et barn på 13 år tar livet sitt, er ikke systemet så bra som lærere, skoleledere og politikere vil ha det til. Vi er for redde for å bry oss. Vi må bli flinkere til å vise at vi bryr oss, sier hun.

– Ble for tungt

Fakkeltog Sortland

MOT MOBBING: Fakkeltog mot mobbing ble arrangert over hele landet i dag. Her i fra Sortland.

Foto: Privat

Ellefsen skulle holde en appell under arrangementet, men følelsene tok overhånd.

– Jeg klarte å få frem et «takk», men så klarte jeg ikke mer. Det ble rett og slett for tungt for meg. Selv etter 20 år, er det like tungt å tenke tilbake på mobbingen. Det er noe som vil være med meg resten av livet, sier hun.

Nordlendingene var ikke alene om å vise motstand mot mobbing søndag ettermiddag. Personer over hele landet har deltatt i ulike fakkeltog. I Oslo samlet tusenvis seg på Jernbanetorget.

– Foreldre må ta ansvar

Ellefsen mener fokuset på forebygging av mobbing må økes.

– Man må gripe tak i mobbingen så tidlig som mulig for at det skal ha noen virkning. Ansvaret ligger ikke bare hos politikerne, men det er en kamp vi alle må ta, sier hun.

Hun mener foreldre må ta et større ansvar i kampen mot mobbing.

– Foreldre må slutte å legge ansvaret over på politikerne og lærerne. Holdninger og verdier skapes like mye i hjemmet som på skolen. Foreldre må bli flinkere til å prate med barna sine om mobbing og ta ansvar, sier Ellefsen.