Hopp til innhold

– De fleste foreldre har barn som mobber

Det mener mobbeombud Bodil Jenssen Houg, som sier vi må avlive myten om at det ofte er én pøbel som mobber andre.

Mobbeombud i Buskerud Bodil Jenssen Houg

Mobbeombud i Buskerud Bodil Jenssen Houg tror så mange som fire av fem er med på å mobbe andre.

Foto: Tove Bø / NRK

– 80 prosent av oss er foreldre til barn og ungdom krenker andre fra tid til annen, derfor gjelder dette de fleste av oss, og vi har alle et moralsk ansvar for å stoppe dette, sier Norges første mobbeombud Bodil Jenssen Houg.

– Ikke onde

Basert på egne erfaringer mener ombudet i Buskerud det ofte ikke handler om én pøbel som krenker og plager andre, men at mobbing foregår mer skjult og omfatter mange.

– De som er med på å krenke andre er nok ikke alltid bevisst på at det de gjør er ondt. Jeg hører ofte argumenter som at "hun var jo med på det", "jeg bare kødda" eller "han er jo litt rar".

LES OGSÅ:

Dette sier hun er typiske forklaringer som viser at de som krenker ikke ser på personen det går ut over som en del av miljøet. Men hun påpeker at hun ikke mener at barn og unge er onde, men heller at de av og til kan gjøre onde ting.

Ubevisst

På Drammen Videregående Skole sitter det en jentegjeng i kantinen og spiser lunsj. De mener det kan være fort gjort å bidra til mobbing, uten selv å være klar over det.

– Du kan jo tolke mobbing feil. For eksempel kan du være en som står rundt og ler men ikke vet at det er mobbing som foregår, sier Nora Lyngar Torkelsen.

Dermed mener hun at man kanskje påvirker de som mobber og skaper bedre selvtillit.

Det kan være så enkelt som et blikk, kroppsspråket eller en kommentar.

Mobbeombud i Buskerud, Bodil Jenssen Houg

Tuva Ødegård forteller at hun selv har blitt plaget, og håper hennes erfaringer gjør at hun ikke krenker andre selv.

Tuva Ødegård

Tuva Ødegård har selv opplevd å bli plaget.

Foto: Tove Bø

– Jeg tror nok de som plaget meg gjorde det ubevisst, for det var bare en litt røff måte man pratet på. En måte de kanskje ikke tenkte så veldig mye over men som kanskje for meg opplevdes som vanskelig på den tiden fordi jeg kanskje var litt usikker. Men jeg tror ikke jeg hadde opplevd det samme som mobbing nå.

Trenger foreldre som tør

Mobbeombud Bodil Jenssen Houg tror ikke det finnes en typisk mobber.

– Jeg tenker at dette er noe vi alle i gitte situasjoner kan gjøre og oppleve. Det kan være så enkelt som et blikk, kroppsspråket eller en kommentar. Jeg har selv vært til stede da en vikar fikk en slibrig kommentar fra en elev, og da jeg bemerket det etterpå til eleven takket hun meg fordi jeg fortalte det. Hun hadde aldri tenkt på det på den måten.

Hun mener vi alle skal være bevisste på at vi sammen må hjelpe hverandre med å korrigere slik adferd for det er sjelden ondskap men ren ubevissthet det er snakk om.

– Vi trenger foreldre som tør å si "vet du hva, det var ikke lurt gjort. Men vi skal hjelpe og støtte deg gjennom dette". Da er foreldrene med på å hjelpe barna sine og miljøet rundt til en bedre hverdag, avslutter Houg.