NRK Meny
Normal

Her steikes årets nyttårskalkun

Da stormen "Yngve" tok strømmen ble det en litt annen nyttårsfeiring enn familien Haugerud/Hansen i Nordmela i Andøy hadde tenkt seg.

- Det var ikke annet å gjøre enn å fyre opp grillen ute. Det blåste og snøen føk, men det gikk på et vis. Heldigvis hadde vi satset på kalkunfilet, og ikke hel kalkun i år, ler Elisabeth Haugerud.

Stemningen var god, og familien koste seg i den mørklagte bygda.

Elisabeth Haugerud, Nordmela

STRØMLØS PÅ ANDRE DØGNET: Her sitter Elisabeth Haugerud på første nyttårsdag med stearinlys og primuskokt kaffe.

Foto: MMS-foto: Privat

Uten strøm

Men det var nyttårsaften. Når NRK Nordland snakker med henne på ettermiddagen første nyttårsdag, og familien er strømløs på andre døgnet, er det ikke fullt så morsomt lenger.

- Vi ringte kraftselskapet nyttårsaften, og fikk vite at de hadde godt håp om å få strømmen tilbake sammen kveld.

Men det skjedde ikke.

Grillpølser i dag

Uten strøm i Nordmela i Andøy

Hos Elisabeth Haugerud på Nordmela er familien uten strøm på andre døgnet.

Foto: Elisabeth Haugerud

- Vi prøver å ta det med humør, men håper inderlig strømmen kommer tilbake i kveld. Vi fyrer med ved, koker kaffe på primusen og lyser opp med stearinlys. I dag skal vi grille pølser ute, sa hun til NRK i 17-tida torsdag.

Og Elisabeth Haugerud fikk ønsket sitt oppfylt. Klokka 21.45 fikk Nordmela strømmen tilbake.

Hele kommunen uten strøm

Natt til nyttårsaften ble samtlige 3.200 strømabonnenter i Andøy Energi uten strøm. De fleste av disse fikk strømmen tilbake samme dag. Utover torsdagskvelden ble det jobbet på spreng for resten av strømkundene skullel få tilbake strømmen.

- Nå er det bare bygdene Nordmela og Skjoldehavn i gjen. Vi håper at alle kundene våre får strømmen tilbake torsdag kveld, men dessverre kan vi ikke love noe, sa markedsansvarlig Tor Arne Lyngseth i Andøy Energi til NRK tidligere i kveld.

Jobber på spreng

Stormen "Ynvge"s herjinger gjorde at tusenvis av nordlendinger våknet opp til strømløse tilstander på årets siste dag. Strømkabler ble kuttet og lokale trafostasjoner falt ut under stormen.

Kraftselskapene rundt om i fylket har i nyttårshelga jobbet for å få strømmen tilbake etter stormen "Yngve" som herjet natt til nyttårsaften. På Helgeland var mellom 7-8.000 innbyggere berørt av strømbruddet og Helgelandskraft satte inn store mannskaper for å rette opp feilene.

I løpet av gårsdagen hadde de fleste abonnentene fått tilbake strømmen. Det er fortsatt noen strømløse igjen i Rana. "Yngve" slo spesielt hardt ned i nordvendte dalfører. Strømbygda, som ligger mellom Alteren og Langvatnet var torsdag kveld forttsatt strømløse.

Også i Steigen mistet mange innbyggere strømmen natt til nyttårsaften. Også her kom strømmen tilbake i løpet av nyttårsaften. De aller fleste abonneneter i Salten skal ha fått tilbake strømmen, blant annet i Valnesfjord, Kjerringøy, Landegode og Junkerdal. Noen få abonnenter i Nord-Salten er fremdeles uten strøm.