Hopp til innhold

Her sprenges en tysk torpedo

Det livsfarlige sprenglegemet har i 70 år ligget bare noen hundre meter fra bebyggelsen i Narvik. – Kunne fått katastrofale følger, mener kapteinløytnant Svein Ove Strandos.

Video Detonerte torpedo fra krigen

Torpedoen ble detonert ved Vegglandet i Ofotfjorden, fem nautiske mil fra Narvik. Video: Kjell Mikalsen og Mona Gingstad.

En tysk torpedo, med en sprengladning tilsvarende 340 kilo TNT, ble i april funnet i Narvik havn. Torsdag ble torpedoen sprengt av Forsvarets minedykkerkommando under kontrollerte former.

Den sju meter lange torpedoen ble funnet 400 meter fra land, men på bare 28 meters dyp. Det kunne derfor fått store konsekvenser dersom den hadde gått av.

– Dersom et malmskip hadde kommet borti den med dregget, ville det gått rett ned. Skipet ville blitt delt i to, sier kapteinløytnant i Minedykkerkommandoen, Svein Ove Strandos, som leder operasjonen med å ufarliggjøre torpedoen.

– Kunne vært katastrofalt

Funnet ble gjort like ved lastanlegget til gruveselskapet LKAB, et område med stor skipstrafikk.

– Hadde torpedoen gått av ukontrollert under et malmskip hadde det vært katastrofalt for oss, sier Magne Leinan, daglig leder hos LKAB.

Torpedo

Her sprenges torpedoen.

Foto: Mona Gingstad

Han tror likevel ikke det har vært stor fare for at noe skulle skje.

– Dette er ikke noen ankringsplass, så sannsynligheten for at noe skulle skje har nok ikke vært så veldig stor, mener Leinan.

LKAB i Narvik

Torpedoen ble funnet 400 meter utenfor LKABs anlegg i Narvik.

Foto: Billy Jacobsen

Funnet ved tilfeldighet

Det var minekontrollfartøyet KNM «Tyr» som fant den tyske torpedoen i april. Funnet ble gjort ved en tilfeldighet under en internasjonal øvelse i området. Kapteinløytnant Svein Ove Strandos tror det ligger flere udetonerte våpen skjult under overflaten ved havna.

– Ved Narvik ligger flere senkede skip på havbunnen, og vi vet at flere av disse inneholder våpen med store mengder sprengstoff. Det er derfor en potensiell fare for at noe kan skje i fremtiden, sier han.

Detonert på grunt vann

Natt til torsdag ble stridshodet delt fra resten av torpedoen av personell fra Minedykkerkommandoen. På plass var også et kystvaktskip for å hindre store oljeutslipp fra nærliggende skip dersom noe skulle gått galt.

Det demonterte stridshodet ble deretter slept nesten fem nautiske mil, til Vegglandet i Ofotfjorden, for så å bli detonert.

– Vi valgte dette området fordi det er et område uten særlig bebyggelse. Torpedoen ble sprengt på relativt grunt vann for å skade minst mulig villfisk. Vi prøver å være så miljøvennlige som mulig, sier Strandos.

Torpedo Narvik

HER LIGGER DEN: Tysk torpedo.

Skal undersøkes

Nå skal restene av torpedoen sendes til Narviksenteret for undersøkelse. Daglig leder Ulf Eirik Torgersen håper de kan få svar på hvilket skip torpedoen stammer fra.

Slaget om Narvik

Torpedoen stammer sannsynligvis fra slaget om Narvik i 1940.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Om torpedoen har et serienummer kan vi enkelt finne ut hvilket skip den tilhørte ved å lete i det tyske arkivet. Når vi setter den informasjonen sammen med funnstedet og retningen på torpedoen kan vi med stor sannsynlighet også si hva som var målet.

Han tror torpedoene stammer fra slaget om Narvik i aprildagene 1940.

– Mest sannsynlig stammer den fra 10. eller 13. april 1940. Vi vet det var mange torpedoer, både britiske og tyske, som bommet på målet og ikke ble detonert i disse dagene.

Torpedo

Forsvarets minedykkerkommando kontrollerer torpedoen før sprengning.

Foto: Forsvaret

NRK anbefaler