Jann B. Johansen starter aggregatet i Henningsvær.
Foto: John Inge Johansen / NRKRikke Larsen jobber på butikken.
Foto: John Inge Johansen / NRKFolk i Henningsvær er ikke vant til søndagsåpne butikker. Men så er ikke denne søndagen en vanlig søndg heller.
Foto: John Inge Johansen / NRKVanligvis har ikke butikkinnehaver Børge Larsen i Henningsvær lov til å holde søndagsåpent. Men denne søndagen er ikke som andre søndager. Lørdag feide ekstremværet «Ole» over Lofoten og tok strømmen til 18.000 mennesker.
– Vi har valgt å åpne dørene, slik at folk kan komme inn og få ladet mobilene sine, sier Larsen til NRK.
Butikken har nemlig eget aggregat som sørger for både mat, lys og varme. Tilbudet ble raskt populært, og det tok ikke lang tid før hele forgangen til butikken var fylt opp av folk som ønsket å lade mobiltelefonene sine.
– Vi har ikke hatt Internett, og det er jo det verste. De har heldigvis Internett her, så da kan jeg både få ladet telefonen og få sjekket Facebook, sier Rikke Larsen.
Flytter i campingvogn
Per Arne Olufsen rømmer til campingvogna.
Foto: John Inge Johansen / NRKDet vil gå minst en dag til før folk i Henningsvær får strømmen tilbake. Årsaken er at en strømmast som står på en holme, knakk i stormen.
Strømmangelen har ført at enkelte har valgt å forlate hjemmene sine inntil strømmen kommer tilbake.
– Vi har en campingvogn som vi velger å bo i midlertidig. Der har vi både lys og varme, sier Per Arne Olufsen.
Mistet taket
Tom Filipowicz mistet taket på huset sitt under uværet.
Foto: John Inge Johansen / NRKPå Festvåg like utenfor Henningsvær ble den ene veggen av et gammelt fiskemottak blåst ned.
Foto: John Inge JohansenKjell Aarstein i Lofotkraft har ikke opplevd verre vær.
Foto: John Inge Johansen / NRKStormen førte til mange materielle skader. I Henningsvær tok «Ole» blant annet med seg taket til Tom Filipowicz.
– Jeg fikk tak i en snekker etter hvert og fikk reddet det som kunne reddes. Det var en del vær, for å si det sånn.
På Festvåg like utenfor Henningsvær ble den ene veggen av et gammelt fiskemottak blåst ned, mens en fritidsbåt havnet på hodet.
– Været i går er noe av det verste jeg har opplevd, sier montør Kjell Aarstein i Lofotkraft, som var utendørs en tur lørdag kveld.
Kald og strømløs familie ba om hjelp
Mer dramatisk ble det for kriseledelsen i Vestvågøy da de fikk høre at en familie med en tre uker gammel baby satt strømløse og kalde uten mobiltelefon, og heller ikke fikk start på bilen.
– De var relativt nyinnflyttet i kommunen og hadde ikke vedfyring. Hjemmetjenesten har vært i kontakt med dem, og har tilbudt dem et varmt rom ved sykehjemmet på Gravdal, forteller Asbjørn Horn i kriseledelsen i Vestvågøy kommune.