NRK Meny
Normal

Her kommer Skarv-skipet

Helgeland gleder seg til å ta imot verdens største produksjonsskip for gass, som skal hente opp det sorte gullet fra kysten. – Skarvskipet vil gi 200 lokale arbeidsplasser, mener BP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

90 dager og 18.500 kilometer fra Samsungverftet i den sør-koreanske byen Geoje til Norge er tilbakelagt. Tirsdag kveld kommer Skarvskipet til Aker Solutions på Stord for å klargjøres for arbeidsdagen som starter i august – 200 kilometer ute i Norskehavet utenfor Helgeland. Arbeidet på Stord er beregnet til 100.000 timer, og skipet vil ligge ved kai i rundt fem uker.

Tre fotballbaner langt

Det enorme produksjonsskipet er nesten 300 meter langt og 50 meter bredt. Det kan produsere 15 millioner kubikkmeter gass og 80.000 fat olje per dag. Lagringskapasiteten er 875.000 fat olje.

– Stemningen har vært hektisk helt siden skipet entret norsk sektor klokka 08.30 mandag 28. februar. Vi regner med Skarvskipet kommer inn til Aker Solutions sitt kaianlegg i Stord tidlig kveld, sier pressekontakt i BP Norge, Jan Erik Geirmo, fra Stavanger.

Han mener nordlendingene har all grunn til å glede seg.

– Vi har merket en veldig positiv stemning på Helgeland. Det er veldig kjekt det som foregår nå.

Like før påske starter skipet på den siste etappen. Da slepes det nordover til Skarvfeltet.

– I løpet av april vil skipet ankre opp på feltet. I løpet av sommermånedene vil man koble opp alle strømningsrørene som skal føre olje og gass fra havbunnene og inn i skipet, sier Geirmo.

Spent stemning på Helgeland

I Sandnessjøen merker de allerede ringvirkningene fra olje- og gassindustrien utenfor Helgeland. I flere år har befolkningskurven i kystkommunen stupt nedover. Men allerede før skipet er kommet, har 100 personer flyttet til Sandnessjøen for blant annet å jobbe på den nye forsyningsbasen på Horvnes.

I dag ser Alstahaug-ordfører Stig Sørra (H) lyst på framtiden.

– Både Alstahaug og nabokommunene har vært fraflyttingskommuner. Men i 2010 hadde vi en befolkningsvekst i Herøy, Dønna, Leirfjord og Alstahaug. 100 nye innbyggere i Alstahaug er en formidabel vekst i en liten kommune, sier han fornøyd.

Merker ringvirkningene

I august starter Skarvskipet produksjon av olje og gass vest for Helgeland. Det betyr ringvirkninger lokalt.

– Vi har fått leveringen av alt arbeidstøy, sengetøy og tepper til Skarvskipet. Denne kontrakten er veldig viktig for oss. Vi har i mange år jobbet oss inn mot oljeindustrien, og investert mye i ISO-godkjenninger og andre sertifiseringer. Nå kommer resultatene, sier direktør Sven Ture Øberg i Helgeland Indiustrier.

For å få flere lokale leverandører har British Petroleum delt opp anbudene på service og vedlikehold i mindre kontrkater.

– Dette har vi gjort for at mange flere drifts- og vedlikeholdsselskaper i regionen kan være med å konkurrere om kontrakter og innleie av folk og leveranser som skal til for å holde Skarvskipet i gang, sier plassjef Knut Kusslid i British Petroleum.

200 jobber?

Ifølge British Petroleum vil 200 personer være i arbeid i tilknyttning forsyningsbasen i Sandnessjøen.

– Vi er ikke ferdig å tildele kontraktene, men vi mener det vil bli rundt 200 arbeidsplasser knyttet opp mot forsyningsbasen i Sandnessjøen, sier Kusslid.

Da regner man mellom 60- 100 årsverk og 100 kontorplasser i Petrohagen.

Lang prosess

Det har 13 år siden olje- og gassfunnene ble gjort på Skarv-feltet til at skipet nå er på plass i Norge. Flere hundre medarbeidere på sju steder i Europa og Asia har vært i arbeid i over to år med skipet. Toppdekket er konstruert ved Samsung-veftet i Sør-Korea.

I mai 2009 ble Skarvskipet sjøsatt og i november i fjor ble skipet døpt. Skipet er en såkalt FPSO – altså et skip som kan produsere, lagre, losse olje. Skarv blir den andre FPSO-en utenfor kysten av Nordland.

Skipet vil ha 100 enkeltlugarer. BP skal ha en fast bemanning på 112 personer som skal fordeles på skift om bord.

I tillegg skal skipet bemannes med cateringpersonell og annet servicepersonell.

Henter oljen ute i havet

Produksjonsskipet er designet til å lagre inntil 875.000 fat olje og kondensat. Hver 10. dag vil tankskip hente oljen ute i havet.

– I oppstarten forventer BP at Skarv vil produsere 80.000 til 85.000 fat per dag. Etter hvert som oljeproduksjonen faller, vil gass og kondensat bli produsert, sier pressekontakt i BP Norge, Jan Erik Geirmo.