NRK Meny
Normal

Produksjonen på Skarvskipet er endelig igang

Etter flere forsinkelser har en av verdens største flytende plattformer «Skarvskipet» startet jobben med å hente opp olje og gass. – En milepæl, sier toppsjef Bob Dudley i BP.

Skarvskipet er kommet

Skarvskipet, som er like langt som tre fotballbaner, skal produsere, lagre og losse olje og gass.

Foto: Line Klungseth Johansen/News on Request

Bob Dudley, toppsjef i BP

Toppsjef i BP, Bob Dudley.

Foto: BP

– Oppstarten har vært en suksess. Dette er en milepæl i selskapets historie, opplyser toppsjef Bob Dudley i BP i en pressemelding onsdag.

Tre fotballbaner langt

Det enorme produksjonsskipet som ligger 200 kilometer vest av Sandnessjøen i Nordland er nesten 300 meter langt og 50 meter bredt. Det kan produsere 15 millioner kubikkmeter gass og 80.000 fat olje per dag. Lagringskapasiteten er 875.000 fat olje.

Rebecca Wiles som er administrerende direktør i BP Norge sier at Skarv blir svært viktig for BP i Norge.

– Viktig for Norge og Europa

– Skarv vil bidra enormt til vår produksjonsvekst fra Norge. Feltet representerer en viktig ny kilde av gass til Europa. Feltets utvikling har allerede skapt mange arbeidsplasser og virksomhet på Helgeland. Med forventet feltets levetid på 25 år, vil Skarv fortsette å være en viktig bidragsyter til lokale virksomhet, sier hun i pressemeldingen.

Sammen med fortsatt drift av Ula og Valhall, understreker Skarv-utbyggingen BP langsiktige forpliktelse til å vokse sin virksomhet i Norge.

Forsinkelser

Oppstarten har vært kraftig forsinket på grunn av streiker, forsyningstrøbbel og budsjettsprekk på flere milliarder. Siden skipet ankom norsk farvann i fjor har problemene stått i kø.

Verst av alt har uværet vært for ferdigstillingen.

– Skarv får olje og gass opp fra havbunnen fra noen bunnrammer som står over brønnene. Disse henges opp fra skipets midtre del, og opp igjennom disse strømmer olje og gass, forteller pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP.

Han bekrefter at været de siste månedene ikke var optimale:

– Da vi skulle installere stigerørene var vi avhengig av at det ikke var mer enn to meter høye bølger. På grunn av forsinkelsene ved oppstart var det en vanskelig jobb. Været er dårligere i vinterhalvåret.

I dag er en gledens dag for de ansatte.

– Denne dagen har vi ventet lenge på, sier han til NRK.no.

1200 i arbeid

1200 personer i arbeid for å ferdigstille skipet

For 15 år siden ble det oppdaget olje og gass vest for Sandnessjøen, på Skarvfeltet. I alt skal det være 16,8 millioner standard kubikkmeter olje og 48,3 milliarder standard kubikkmeter gass.

For å få opp oljen og gassen ble «Skarvskipet» bygget. På det aller travleste jobbet rundt 1200 personer med å få det ferdig.

Det tok 93 dager å slepe det den lange veien fra Sør-Korea hvor de lagde dekket og hjem til Norge hvor det skulle ferdigstilles.

Skarvskipet skal ved oppstart kunne produsere 15 millioner kubikkmeter gass og 80.000 fat olje per dag, og utbyggingen av Skarvfeltet er den største pågående feltutbygging på norsk sokkel.