Her er kystens største gjestebok

Vet du hva som er kystens største gjestebok? I Vevelstad kan også historie være attraksjon.

Inskripsjoner ved Esøya

På denne steinveggen på Esøy i Vevelstad fins inskripsjoner som spores tilbake til vikingetiden. Steinveggen er også kalt kystens største gjestebok.

Foto: Bjørnar Aarstrand

Kari Anne Andreassen, entusiast for sitt Vevelstad, og for øvrig veterinær i kommunen, mener at den lokale bergkunsten også kan være turistattraksjon.

Vistnesdal i steinalderen

Kari Anne Andreassen

Kari Anne Andreassen, entusiast for sitt Vevelstad, til daglig veterinær, mener de lokale helleristningene kan være en attraksjon for reiselivet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hun viser frem helleristningene i Vistnesdal i Vevelstad, som antas å være mellom 5000 og 6000 år gamle.

- På disse samme bergene er det risset inn bilder og symboler som kan spores til bronsealderen, noe som kan tyde på at det akkurat i dette området har vært folk sammenhengende siden steinalderen, sier Kari Anne engasjert.

Helleristningene i Vistnesdal er nylig ferdig restaurerte, samtidig som det er godt tilrettelagt på stedet for folk som vil seg og lære.

Og tar du turen ut til Esøy i Vevelstad, så kan du beskue det som gjerne kalles kystens største gjestebok.

- Ja, der er det en klebersteinsvegg med inskripsjoner helt fra vikingtiden, og der har båtfolk søkt nødhavn i dårlig vær. Disse områdene er også beskrevet i kongesagaen til Snorre, sier Andreassen.

HØR: Historie og reiseliv. Reporter Billy Jacobsen

Nasjonalpark

-Så Vevelstad har også en spennende øyverden, ved siden av den øvrige storslåtte naturen, sier Kari Anne, og viser til en spennende fjellverden; til den lange smale Vistenfjorden, og til den planlagte Lomsdal-Visten nasjonalpark.

Den foreslåtte Lomsdal-Visten nasjonalpark vil strekke seg over Grane, Brønnøy, Vefsn og Vevelstad kommuner.