Her krasjer vi oftest med elg

E6 gjennom Nordland topper antall elgpåkjørsler på fylkesnivå. – Her kjører du ikke langt utenfor sentrum før du ser elg langs veien, advarer politiet.

Elgvei

ELGVEI: Siden i fjor vår har 113 elger blitt påkjørt på E6 i Nordland. Så langt har ingen personer blitt alvorlig skadd.

Foto: NRK

Christer Rolandsen

HOLDER OVERSIKT: Christer Rolandsen i Naturdata sier at veier som går i dalbunner er spesielt utsatte.

Foto: Christer Rolandsen

Det er en opptelling Naturdata har gjort for VG, som viser at enkelte veistrekninger er langt mer risikofylte enn andre.

I løpet av bare fire døgn i midten av januar ble hele 53 elger påkjørt i fire fylker, og E6 gjennom Nordland er strekningen som topper antall elgpåkjørsler på fylkesnivå.

Det kalde været gjør dessuten elgfaren ekstra stor for øyeblikket.

På E6 langs Nordland har det blitt registrert 113 elgpåkjørsler fra våren 2010 til 2011. Det gjør at Nordland topper den dystre statistikken, mens Hedmark følger på andreplass med 62 elgpåkjørsler i samme periode.

– E6 er en lang vei med mye trafikk. Dessuten er veien i disse fylkene lagt i dalbunner, og det er jo der elgen har vinterleveområdene sine. Det er mye elg rundt veien på vinterstid, sier fagsjef Christer Rolandsen i Naturdata til avisa.

På tredje og fjerdeplass dukker veiene i Nordland igjen opp. Da er det riksvei 17 og fylkesvei 10 som plasserer seg som den 3. og 4. mest ulykkesbelastede strekningen på fylkesnivå.

Påkjørt elg

TRAGISK: Mye snø og kulde leder mye elg langs veiene. Det kan føre til ulykker.

Foto: Rune Berg / Privat

– Flaks at det ikke har gått verre

Det har over lengre tid vært varslet om mye elg i Nordland. Jegere har bedt om større jaktlisenser og i Gildeskål tørr ikke barn å gå alene på skolen, på grunn av de nærgående elgene.

– Det er svært mye elg på Helgeland. Her skal du ikke langt i fra sentrum før du ser elg langs veien, sier operasjonsleder Knut Tverå ved Helgeland politidistrikt.

Forskere mener den store elgbestanden i Nordland kommer av at elgene i nord har ekstra gode gener og at elgkuene ofte føder både tvillinger og trillinger. Men møtet med trafikken er dårlig nytt for både bilister og elgene.

– Heldigvis har vi så langt ikke hatt alvorlige personskader som følge av elgpåkjørslene. Det er flaks, for det er mye kraft og energi i disse sammenstøtene. Får du elgbeina inn fronten kan det fort gå liv, sier Tverå.

Østerdalen topper listen på kommunenivå

På kommunenivå er det veiene gjennom Elverum som er mest risikoutsatte med tanke på elgpåkjørsler.

Her har det vært 35 elgpåkjørsler på ett år, viser oversikten.