Hopp til innhold

Her ble nesten ingen jenter boende

Nordnorske kommuner sliter med å få unge kvinner til å bli værende. I Evenes ble bare 6 av 44 unge kvinner mellom 25 og 30 år igjen i hjemkommunen.

Jenter flytter fra Evenes

Evenes i Ofoten ligger vakkert til. Men den lille kommunen sliter med å holde på de unge kvinnene som er vokst opp der.

Foto: Ole Dalen / Frode Nicolasen / Ole Marius Rørstad /

– Jeg har tenkt på å flytte tilbake, men stort sett alle de jeg kjenner fra oppveksten har flyttet fra kommunen. Man vil jo gjerne ha en omgangskrets, sier Pernille Devold Kolsing (26).

Hun er vokst opp på den lille plassen Skar i Evenes. I dag bor hun i Bodø, hvor hun jobber som trainee i Bodø Energi, gjennom ordningen Trainee Salten.

– Det var en veldig attraktiv stilling og da var det ikke vanskelig å flytte hit.

En kartlegging NRK har gjort av alle som ble født i Nord-Norge mellom 1986-1991, viser at av de 40 prosentene som bor i hjemkommunen sin i dag, er flertallet unge menn. For i nesten alle de 85 kommunene i nord, er det flere kvinner enn menn i denne aldersgruppa, som har flyttet ut.

– Det er jo en nasjonal trend at kvinner i større grad tar høyere utdanning. Også er vi kanskje mer eventyrlystne?, undrer Kolsing.

Evenes er kommunen i landsdelen som har mistet den største andelen av sine unge kvinner mellom 25 og 30 år. Der ble bare 6 av de 44 av kvinnene som ble født i kommunen i løpet av femårsperioden.

– Vi var et ganske karrierebevisst kull. Dessuten får det sikkert en dominoeffekt når andre på din egen alder drar. Samtidig lengter man jo alltids hjem.

Pernille Devold Kolsing

Pernille Kolsing fra Evenes sier hun gjerne kunne tenkt seg å flytte hjem, men at det for øyeblikket ikke finnes noen jobber som er aktuelle for henne.

Foto: Ole Marius Rørstad

Kom tilbake

Selv om det er et klart flertall av kommuner i nord hvor unge menn har blitt igjen, finnes det unntak. Hadsel kommune i Vesterålen er en av ytterst få kommuner i landsdelen, hvor det bor en høyere andel unge kvinner enn menn i denne aldersgruppen.

28 år gamle Martine Vestgård fra Hadsel er blant dem som har kommet hjem, etter flere år i Bodø og Trondheim.

– Da jeg ble gravid, merket jeg at jeg var klar for en ny tid. Da ble nærhet til familien det viktigste for meg.

Hun tror det nye sykehuset på Stokmarknes, et godt kulturtilbud, fin natur og universitetsavdelingen i kommunen, gjør at unge kvinner velger å bli eller flytte tilbake.

– Jeg har mange venninner som har flyttet ut, men som nå har kommet tilbake og stiftet familie.

Prestegården på Hadsel i forgrunnen, og Møysalen i bakgrunnen, rett under månen.

Hadsel er en av få kommuner i Nord-Norge der den høyeste andelen av de som i dag bor i hjemkommunen, er kvinner.

Foto: Geir Higraff

Sammensatt

Forsker I ved UNI Research i Bergen, Mai Camilla Munkejord, sier det generelt kan se ut som at kvinner i noe større grad enn gutter har en sterkere utferdstrang.

– Samtidig er kvinner den største innflyttergruppen, så selv om en kommune mister mange av sine lokale kvinner, så får de gjerne en god del innflytterkvinner tilbake i andre enden.

– Hva avgjør hvor kvinnene velger å bosette seg?

– Det handler mye om hvor en selv og partneren får jobb, gode aktivitetstilbud og infrastruktur. Bostedsvalg er veldig komplekst og på samme måte ganske tilfeldig.

Martine Vestgård

Martine Vestgård fra Hadsel valgte å flytte hjem da hun ble gravid. I dag jobber hun i farens bedrift.

Foto: Ole Dalen/NRK
Laster innhold, vennligst vent..