Hopp til innhold

Har tro på utskytningsrampe for raketter i nord

Norsk romindustri omsetter verdier for over syv milliarder kroner, og er verdensledende på sin kompetanse. Dette betyr at det kan være en mulighet for egen utskytningsrampe for satellitter og raketter i Nord-Norge i fremtiden.

Galileo

Oppskytning av raketter og satellitter kan bli en mulighet for norsk romindustri i fremtiden.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Flere observerte et kraftig, spesielt lys på himmelen torsdag kveld. Solfysiker Pål Brekke har tidligere jobbet for NASA men jobber i dag for Norsk Romsenter. Han konstaterer at lyset sannsynligvis kom fra en rakett skutt opp fra USA.

– Det er nok Falcon 9-raketten til Space X som passerte over Nord-Norge. Den ble skutt opp fra California 17:15 norsk tid, forteller han.

Norske romaktører som Kongsberg Satellite Services i Tromsø følger disse oppskytningene nøye, og er verdensledende på sitt felt.

– Det er litt morsomt at Norge har en finger med i spillet under alle oppskytingene til Space X, sier Brekke.

Nina Soleng, ansvarlig for markedsføring og kommunikasjon ved Kongsberg Satellite Services forteller at når rakettoppskytninger pågår i USA, kan de følge både raketten samt de første og sårbare orbitene til nye satellitter fra bakkestasjonene på Svalbard og i Tromsø.

– Vi har dedikerte team som jobber med dette, og de har blitt eksperter. I fjor gjorde vi 35 launch og early orbit-supports, og det er ganske vilt.

Det private romfartsselskapet SpaceX skjøt torsdag opp en av sine Falcon 9-raketter fra Vandenberg Air Force Base i California.

Se den spektakulære rakettoppskytingen SpaceX gjorde i California 22. februar.

Spennende fremtid for norsk romindustri

Vi lever i en spennende tidsalder hvor teknologi utvikler seg veldig fort. Soleng sier at det som skjer i det såkalte «New Space»-miljøet i California også har mye å si for oss i Norge.

Nina Soleng

Nina Soleng, ansvarlig for markedsføring og kommunikasjon ved Kongsberg Satellite Services

Foto: privat

– Selskaper kan tilby flere launch- og oppskytningsmuligheter for satellitter enn man kunne tilby før, og satellittene har blitt mindre. Det som før var stort som en buss er idag på størrelse med en skoeske og det skal skytes opp masse av dem i årene fremover. I forbindelse med disse småsatellittene har vi en unik mulighet til å gjøre noe stort, blant annet på Andøya.

Hun sier at det i fremtiden kan bli mulig å gjøre rakett- og satellittoppskytninger, liknende den vi observerte på torsdag, fra Norge.

– Andøya ligger rett ved åpent hav, og denne posisjonen er perfekt til å skyte ut raketter. Vi har en unik kompetanse til å skyte opp vitenskapelige raketter fra Andøya, og vi kan spore satellitter og raketter fra Svalbard.

Norge er ikke de største når det kommer til romindustri, men kompetansen gjør oss verdensledende innen vårt felt, og derfor også viktig for resten av verdens romindustri.

Dersom det skal bli mulig å gjøre rakett- og satellittoppskytninger fra Nord-Norge, forteller Soleng at dette er en sjanse vi må gripe nå.

– I denne bransjen går ting fort, så mulighetsvinduet for dette, er nå. Jeg håper at Norge sørger for at dette realiseres, og at denne studien kan iverksettes så fort som mulig.

Rakettoppskyting på Andøya

Fra rakettoppskyting på Andøya i 2016.

Foto: Trond Abrahamsen / Andøya Space Center