NRK Meny
Normal

Har funnet årsaken til brannen

En mann ble reddet ut av flammene av naboene, men fikk alvorlige brannskader. Nå har teknikere funnet årsaken til brannen.

En person blir sendt til sykehus med helikopter etter en boligbrann på Kvalsaukan i Sortland kommune onsdag. Ytterligere syv personer behandles for å ha pustet inn røyk.

En mann ble alvorlig skadet da dette huset brant 16. april i Sortland. Nå er brannårsaken klar. FOTO: Roger Vagle.

– Brannen startet på komfyren, sier krimtekniker Vidar Melkersen til Bladet Vesterålen.

Torsdag denne uken ble det gjennomført åstedsundersøkelse etter brannen i Kvalsaukan i Sortland 16. april. Teknikerne fant raskt årsaken: Brannen startet i en stålkasserolle på komfyren.

– Ei plate sto på, sannsynligvis med en effekt på rundt 800 watt. Innholdet i kasserollen har tatt fyr og brannen har spredt seg videre til ventilatoren over komfyren og veggen bak, sier Melkersen til avisa.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at nesten hver tiende dødsbrann starter ved komfyren. Hovedårsaken er glemte gryter på komfyren og glemt mat i ovnen.

Dramatisk redningsaksjon

Arild Pettersen Inga

Arild Pettersen Inga var ute i hagen og arbeidet da han oppdaget brannen.

Foto: Privat

Tilfeldig forbipasserende og naboer oppdaget brannen og tok seg inn i det brennende huset for å redde ut en mann i 40-årene.

– Det var svært dramatisk, sa nabo Arild Pettersen Inga til NRK samme dag.

Han var ute i hagen da han så at det steg røyk ut fra et åpent vindu på nabohuset.

– Det var fra soveromsvinduet. Flere personer forsøkte på det tidspunktet å ta seg inn i huset. Ikke langt fra dette soveromsvinduet hadde de fått øye på noen som lå i en seng.

Inga hentet da et brekkjern og en øks og fikk åpnet altandøra. Da de fikk opp altandøra, steg det umiddelbart røyk ut.

– Idet døra gikk opp eksploderte det med varme der inne. Vinduet på altandøra ble knust i trykkbølgen, og en person som bistod i arbeidet skadet seg.

Fikk alvorlige brannskader

Etter kort tid fikk de ut mannen som ble fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med alvorlige brannskader. Senere ble han overført til brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Totalt syv personer ble behandlet for å ha pustet inn røyk etter redningsaksjonen.