Hopp til innhold

Har du skiftet til sommerdekk? Da bør du lese dette

Frem mot helgen blir det kaldere i Nord-Norge, med mulighet for sludd og snøbyger. – Har du skiftet til sommerdekk bør du være OBS, advarer meteorologen.

piggdekk

Piggdekk skaper utfordringer med luftforurensning i norske byer.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det blir nok kjøligere, med minusgrader i Finnmark og Troms og muligens også nordlige deler av Nordland. Fra Bodø og nordover samt på fjelloverganger er det grunn til å være OBS på kjøreforholdene, sier vakthavende meteorolog Ola Mellem til NRK.

E10 Bjørnfjell

Skal du over fjelloverganger i nord, bør du sjekke forholdene. Her fra E10 Bjørnfjell 502 moh.

Foto: Statens vegvesen

Mens fristen for å ta av piggdekkene var i april i sør, hadde nordlendingene på seg til 1. mai for å sko seg for sommeren.

Men selv om slutten av april har bydd på godt og behagelig vårvær i deler av landsdelen, kan det se ut til at tiden frem mot helgen blir annerledes.

– Fra cirka Bodø og nordover kan nedbør komme som snø, sludd eller regn. I løpet av fredagen dreier vinden til nord for hele Nord-Norge, sterkest blir vinden i Finnmark. Her kan det bli liten eller stiv kuling, sier Mellem.

Du slipper trolig bot

Å bli stanset av politiet med vinterdekk koster vanligvis 1000 kroner etter fristen.

Men når værmeldingen sier at det kan være fare for glattere kjøreforhold, slipper du etter all sannsynlighet å punge ut, forteller operasjonsleder Odd Ivar Pettersen ved politiet i Salten

– Ja, jeg tenker det er innafor. Hvis det er fare for at det legger seg nedbør i form av snø, så vil ikke vi prioritere å sjekke om folk har lagt om.

– Det viktigste er at folk er skodd etter forholdene de kjører på. Det er det vi vurderer etter, legger Pettersen til.

Å kjøre på sommerdekk på glatt føre kan altså i motsatt tilfelle resultere i reaksjoner fra ordensmakten.

Danner svevestøv

Grunnen til at man ønsker unngå bruk av piggdekk på denne tiden av året henger sammen med miljøhensyn, påpeker operasjonslederen.

Ifølge Miljødirektoratet er slitasje på asfalt en av hovedkildene til dannelse av svevestøv. Høye konsentrasjoner av svevestøv er en viktig årsak til helseskadelig luft i norske byer. Det er også grunnen til at kommuner og veimyndigheter ønsker piggdekkbruken ned.

I Nord-Norge har byer som Tromsø, Narvik og Mo i Rana slitt med å overholde kravene i Forurensningsforskriften, som NRK fortalte i fjor.

Snø på fjelloverganger i nord

Ikke overraskende er det helt i nord at risikoen for nedbør i form av snø er størst. Her fra E69 Nordkapp onsdag formiddag, 283 moh.

Foto: Statens vegvesen