Han gir de ansatte nærmere 100.000 kroner i bonus

Oppdrettsselskapet Nova Sea hadde i fjor sitt beste driftsår noensinne. Det nyter de ansatte godt av.

Odd Lorentz Strøm

Odd Strøm i Nova Sea forteller om gode tider for oppdrettsnæringen i fylket.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

De siste årene har vært svært gode for norsk sjømat. For andre år på rad satte Norge rekord i sjømateksporten, med 68,8 milliarder kroner i 2014. Det er 12 prosent, eller 7,3 milliarder kroner, mer enn året før.

Nova Sea, som i 2014 slaktet 37.000 tonn laks, er intet unntak, og hadde i fjor sitt beste driftsår noensinne, skriver Hegnar.no.

1,67 milliarder omsatte selskapet for i 2014, mot 1,46 milliarder i 2013. Det gav et driftsresultat på 453 millioner kroner, noe som er 4 millioner kroner mer enn året før. Resultatet etter skatt endte på 337 millioner kroner, ifølge nettstedet.

Høy etterspørsel

Norges nest største eksportartikkel

Norsk laks er populært i utlandet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Administrerende direktør i selskapet som har administrasjon og industrianlegg på Lovund i Lurøy, forteller at tallene viser hvor etterspurt oppdrettslaksen faktisk er.

– Markedet er helt fenomenalt. Vi klarer rett og slett ikke levere nok, sier Odd Strøm til NRK.

At etterspørselen er høyere enn tilgjengeligheten driver prisene opp, og er én forklaring på at regnskapet går i pluss, legger han til.

– Norge har en ren vare

Det er ikke bare Norge som produserer laks. Også Skottland, Færøyene, Canada, New Zealand og Chile er store på det internasjonale markedet. Den norske laksen er imidlertid best, mener Strøm.

– Styrken til Norge er at vi har en veldig ren vare. Næringa bruker ikke antibiotika eller lignende medikamenter i sin produksjon. Da får man et kvalitetsprodukt som dessuten smaker veldig godt.

Nova Sea på Lovund

Nova Sea på Lovund.

Foto: Nova Sea

Bruker store ressurser i kampen mot lakselus

Men alt er ikke rosenrødt. Den norske laksenæringa har utfordringer knyttet til både sykdom og lakselus, noe som koster store summer i året.

I oktober-november i fjor måtte laks med en verdi på rundt 30 millioner destrueres etter et sykdomsutbrudd på Nova Seas lokalitet i Meløy, forteller direktøren.

– Vi bruker enorme ressurser på sykdomsbekjempelse og for å holde nivåene av lakselus nede.

Gir de ansatte nærmere 100 000 i bonus

Også 2015 tegner til å bli et bra år.

– En kald sommer har gitt mindre lakselus og gode produksjonsforhold. Det er for tidlig å si om vi topper fjoråret, men om det fortsetter som nå, havner vi på høyde med 2014.

– Merker de ansatte noe til dette?

– Fire prosent av resultatet avsettes til bonus, pluss at vi har noen ekstra prosenter som er knyttet opp mot konkrete måloppnåelser. De siste årene har de ansatte fått utbetalt bonuser i størrelsesorden 90 000 til 110 000 kroner per hode. Det er solide bonuser som folk er godt fornøyd med.

Lakseoppdrett

De siste årene har vært svært gode for norske lakseoppdrettere.

Foto: Henning Bagger / NRK