Hopp til innhold

- Forræderisk av Norge

The International Raoul Wallenberg foundation reagerer sterkt på Norges feiring av Knut Hamsun.

Knut Hamsun og Josef Terboven

FORRÆDERISK: Menneskerettighetsorganisasjon mener Hamsun-feiringen nærmest er forræderisk pågrunn av hans sympati med nazi-tyskland. Her i prat med Josef Terboven.

Foto: NTB / SCANPIX

- Å se en vennlig nasjon som Norge feire en mann som Knut Hamsun ser vi på som nærmest forræderisk ovenfor verdier vi deler som mennesker, sier Nicolas Tozer, styremedlem i the international Raoul Wallenberg foundation.

Organisasjonen forventer at et land som Norge burde gå i bresjen for anti-nazistiske verdier.

Som å feire et bilde av Hitler

Tozer mener Norge svikter ofrene og de som kjempet mot nazismen under 2. verdenskrig ved å feire forfatteren Knut Hamsun. Han mener det er uakseptabelt.

- Dette blir som å feire et bilde av Adolf Hitler og si at det vi gjør er å feire selve bilde, ikke motivet. Det går bare ikke an.

Må stoppes

De siste 15 årene har The International Raoul Wallenberg Foundation jobbet med å fremme arbeidet til de som reddet livet til sine landsmenn og andre under 2. verdenskrig. Tozer mener nå at feiringen må stoppes.

- Vi vil at Norge stopper denne feiringen. Norge kan feire hva de vil, men vi synes det er hyklerisk å presentere Hamsun som en person som ikke støttet en av de mest utspekulerte stemmene i nazi-regimet.

Men det er mange år siden krigen. Synes du ikke det er på tide tilgi og konsentrere seg forfatterskapet til Knut Hamsun?

- Det er ikke vår jobb å tilgi. Man burde spørre det samme spørsmålet til familier av motstandsmenn i Norge som ble henrettet av nazister. Å bare annerkjenne forfatterskapet til Hamsun, er å ta det hele ut av kontekst, sier Tozer.

Marit Tennfjord, Nordland SV

ET GENI: Fylkesråd for kultur Marit Tennfjord mener det ikke er noen grunn til å stoppe feiringen.

Foto: Ola Helness / NRK
Vil feire videre

I Nordland bygges Hamsunsenteret i forbindelse med Hamsunåret 2009. Fylkesråd for kultur i Nordland Marit Tennfjord ser ingen grunn til å stoppe feiringen av Knut Hamsun til tross for kritikken.

- Slike synspunkter er det fritt fram å ha. Det er klart man også skal se på de mørke sidene og de sidene som man ikke er noe glad for, men det er jo forfatterskapet som gjør Hamsun til et geni. Et geni som vi ønsker å være med på feiringen av, sier Tennfjord.