Eventyrlig skreifiske: – Det er såvidt båtene holder seg flytende

Årets skreifiske har vært svært innbringende for fiskerne. Så langt er det dratt opp fersk torsk for 1,9 milliarder kroner.

Sjark leverer fisk på Røst

Denne sjarken kom fullastet inn fra fiskefeltene for å levere fangsten ved et av fiskemottakene på Røst.

Foto: Gøran Greger

Hittil i år er det fisket 20.000 tonn torsk mer enn på samme tid i fjor. Det merker de veldig godt i øysamfunnet Røst i Lofoten.

– Det er hektisk. Det er utrolig masse fisk. Båtene må gå ut på sjøen to ganger, for de klarer ikke å frakte all fisken tilbake til land, forteller Ståle Fagervik.

Han jobber på fiskemottaket til fiskeribedriften Glea ute på Røst.

– Vi ser flere båter som kommer fullstendig fullastet med flere tonn skrei inn til oss. Det er helt utrolig mengder, det er så vidt båtene holder seg flytende.

Kom sent, men godt

Påska betyr vanligvis slutten for skreifisket, men flere fiskemottak holder fortsatt åpent.

– Det har vært en fenomenalt bra fiske. Skreien kom relativt seint inn mot kysten, men da den først kom, kom den i store mengder, sier daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Steinar Jonassen.

At mottakene fortsatt er oppe, er et godt tegn.

– Det tyder på at de utenlandske markedene fortsatt vil ha mer torsk.

Totalverdien på skreien som er dratt opp i Norge hittil i år er på 1,9 milliarder kroner. Til sammenligning var det landet torsk for 1,3 milliarder på samme tid i fjor.

Vårbilder

Vanligvis bruker påsken å markere slutten for skreifisket, men fortsatt holder både mottakene og fiskerne koken.

Foto: Karl-Ivar Ingebrigtsen

Gode priser

Selv om skreifisket begynner å gå mot slutten, vil det trolig fortsatt ta noen uker før alle fiskerne har dratt opp årets kvote. Når Råfisklaget nå ser på tallene for årets sesong, er det ingen tvil om at det har vært en innbringende vinter.

– Det er ingen tvil om at dette er et godt år, særlig hvis man ser på verdiene for fiskeflåten. Prisene har utviklet seg positivt og bidratt til gode inntekter for fiskerne, sier Svein Ove Haugland, assisterende direktør i Norges Råfisklag.

Han sier at både priser og kvantum har vært positive.

– Så langt er det dratt i torsk for 1.9 milliarder kroner, mot 1,3 milliarder i fjor. Totalt er det fisket 136.000 tonn, mot 116.000 tonn i 2015. Av dette er 72.000 tonn dratt inn i Lofoten og Vesterålen, sier Haugland.

Svein Ove Haugland fra Råfisklaget

Norges Råfisklaget er godt fornøyd med både kvantum og priser.

Foto: Norges Fiskarlag