NRK Meny
Normal

Gir Hagen skylda for REC-krisa

Eierne i REC burde ha utviklet de norske arbeidsplassene bedre, i stedet for å kun tenke kortsiktig lønnsomhet, mener LO.

Rita Lekang og Stein Erik Hagen

Rita Lekang gir Stein Erik Hagen det glatte lag, etter at REC i går la ned store deler av virksomheten i Norge.

Foto: NRK/Scanpix

Eierne i REC tenkte for kortsiktig, mener LO-sekretæren i Nordland, Rita Lekang. Onsdag ble det kjent at styret i REC har bestemt at fire fabrikker i Norge legges permanent ned.

Men Lekang mener mange av de rundt 400 ansatte i Narvik og Glomfjord kunne beholdt jobbene sine hvis det ble tenkt mer langsiktig. REC eies med 40 prosent av Orkla, hvor Stein Erik Hagen er den sterke mannen.

– Det er svært beklagelig at REC legger ned bedrifter, og at det går spesielt hardt utover Narvik og Glomfjord.

Det ser ut som om det er de ansatte som må betale prisen for at ganske så grådige eiere som Hagen spekulerer i hvordan han kan få mest ut av det selv, selv om markedet selvfølgelig også spiller en rolle, sier Lekang til NRK.

For arbeidstakerne i REC, er livene nå snudd på hodet. De skal få profesjonell karriererådgivning, og må se seg om etter nye jobber.

Se video:

Video REC I NARVIK

LIVENE SNUS OPP NED I NARVIK.

Etterlyser langsiktig profil

Stein Erik Hagen

FÅR KRITIKK: Stein Erik Hagen.

Foto: NRK

Rita Lekang sier at hun selvfølgelig skjønner at en bedrift må være lønnsom, men hun mener at eiere som Stein Erik Hagen kunne gjort mer.

– Hagen som eier dette, kunne hatt en mer langsiktig profil på sitt eierskap i REC, og utviklet de norske arbeidsplassene mer, i stedet for å se hvordan han kunne få det mest mulig billig i Kina.

NRK var onsdag kveld i kontakt med Orkla, men de ønsket ikke å kommentere kritikken fra LO i Nordland.