Hopp til innhold

REC la ned - småbarnsfar mistet jobben

– Det var tungt å få beskjeden. Nå må vi omorganisere livene våre, sier småbarnsfar og tidligere ansatt i REC i Narvik, Raymond Jakobsen.

Raymond Jakobsen med sønnen Robin

Raymond Jakobsen tror det blir vanskelig å finne ny jobb i Narvik. Her med sønnen Robin (9 mnd).

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Jeg har familie her i Narvik. Med to unger, hus, hytte og kjæreste som har jobb her, blir jeg ikke å flytte fra byen, sier Jakobsen.

Han er en av de rundt 180 ansatte i solcellefabrikken i Narvik som nå legges ned, i tillegg til den eldste waferfabrikken på Herøya og multiwaferfabrikken i Glomfjord.

Jakobsen tror det blir vanskelig for de permitterte å finne ny jobb i Narvik og er sikker på at mange blir nødt til å flytte.

– Vi har innsett at det nå er slutt for REC i Narvik og at livet går videre, men det er nok ikke plass til alle i byen, sier Jakobsen.

Tar en dag av gangen

– Dette er veldig trist, men jeg tar en dag av gangen, forteller ansatt i REC i Glomfjord, Lill-Tone Grytvik.

Grytvik er ansatt i monofabrikken i Glomfjord som inntil videre får fortsette sin produksjon, i motsetning til multiwaferfabrikken.

Det er varslet permitteringer i både multiwafer- og monofabrikken og 235 personer i Glomfjord vil miste jobben.

– Ingen kan føle seg sikker her og mange gode folk er permittert. Jeg tar en dag av gangen og vurderer situasjonen som den kommer, sier Grytvik.

Frank Johansen, Ragnild Heen Andersen og Linn-Tone Grytvik

Frank Johansen, Ragnhild Heen Andersen og Linn-Tone Grytvik er ansatte i REC i Glomfjord.

Foto: Hedda Rumohr Berge / NRK

Skuffet

Grytvik er skuffet over beslutningen om å legge ned den ene av de to REC-fabrikkene i Glomfjord.

– Jeg forstår avgjørelsen til styret og at eierne som har investert mye penger har fått kalde føtter slik markedet er nå. Det er vanskeligere å forstå at staten ikke går inn med subsidier og støtter det vi driver med.

– Må jobbe hardt videre

Grytvik er klar på hva de ansatte må fokusere på videre.

– Vi må jobbe hardt videre for å få gode resultater slik at vi kan få fornyet tillit. Vi må klare å bevise at myndighetene og styret tar helt feil, at vi kommer sterkere tilbake og at markedet vil endre seg.

Hun ser likevel optimistisk på monofabrikkens framtid.

– Jeg tenker at markedssituasjonen gjør at vi er nødt til å stå på alle sammen, vi kan ikke slappe av. Vi har kniven på strupen hver dag, men med den stå på- viljen vi har her i produksjonen har jeg tro på at vi skal klare oss selv om det ligger mange tøffe tak foran oss.

– Nødvendig å legge ned

Produksjonssjef i REC, Eirik Løkke-Øvre, forteller at det er gjort en grundig vurdering av ledelsen, styret og de ansatte i REC på hva som skal gjøres videre av den norske virksomheten.

Det er alltid vanskelig å vite hundre prosent om vi har gjort de rette tingene. Men markedssituasjonen og prisnedgangen har bidratt til at bedriften har problemer med å levere lønnsomt, sier han.

– Monofabrikken tror vi på, men multiwaferfabrikken er nødvendig å legge ned med utgangspunkt i den harde konkurransen med Asia.

Trist for ledelsen

Han legger til at det er en trist dag, også for ledelsen i REC.

Det er ekstremt beklagelig at vi må legge ned multiwarferfabrikken som var oppstarten til REC. Denne bedriften var utgangspunktet for å bygge opp REC til et stort konsern, sier Øvre.

– Vi skal hjelpe ansatte med å prøve å finne ny jobb ved blant annet å hyre inn profesjonelle rådgivere. I samarbeid med politikere, næringsselskapet og kommunen håper vi det skal være grunnlag for å finne annen virksomhet her, avslutter Øvre.

Lover støtte

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) synes det er svært trist at solenergiselskapet REC legger ned flere fabrikker i Norge. Hun lover støtte til lokalsamfunn som blir berørt av nedleggelsene.

Liv Signe Navarsete

Kommunalminister, Liv Signe Navarsete (Sp), lover støtte til lokalsamfunnene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Solenergiselskapet REC har slitt i lengre tid, og tirsdag vedtok styret å gjøre den midlertidige stengningen av fabrikkene i Meløy, Narvik og på Herøya permanent.

Dermed mister rundt 700 ansatte jobben. Navarsete lover nå støtte og omstillingsmidler til de kommunene som blir berørt av nedleggelsene, melder NRK.

– Vi har et system med omstillingsmidler som jeg forvalter på vegne av regjeringen, og vi må ha dialog med lokalsamfunnene nå som dette vedtaket etter hvert blir satt ut i live, sier Navarsete.

Hun viser til at regjeringen har gjort dette med godt resultat i flere andre tilfeller.

– Vi må se hva vi kan gjøre videre med de bedriftene som nå blir lagt ned, og se på om det finnes muligheter til å fortsette driften eller om man må tenke helt nytt og omstille lokalsamfunnene på dette. Det er en diskusjon vi skal ta sammen med lokalsamfunnene framover, sier kommunalministeren.

Video Direktøren om nedleggelsen

Direktøren om nedleggelsen